1. According to the author, dramatic changes took place in.
A. cities but not countryside of China
B. both cities and countryside of China
C. countryside but not in large cities
D. everywhere
2. It can be inferred from the second paragraph that .
A. peasants lead similar life all over the world
B. Chinese irrigating system is more impressing than that in America
C. peasants in Midwest America raise more corns while Chinese peasants raise more rice
D. peasants in Midwest America raise more rice while Chinese peasants raise more corn
3. The author was traveling to Wuhu.
A. in order to take a stop during the trip from Shanghai to Nanking
B. in order to find some place similar to his hometown
C. in order to visit his grand parents
D. in order to find out changes in small cities
4. The author’s grand parents.
A. live in their house of brick and mortar
B. live in an apartment similar to westerners
C. led a totally westernized life
D. was poor as they always were
5. Which of the following is the best title for this passage?
A. Flash back to China
B. From Shanghai to Nanking
C. Wuhu Today
D. Back With My Grand Parents
Vocabulary
1. mortar n. 灰泥
2. amenity n. 便利設(shè)施
3. rectangular adj.長(zhǎng)方形的
4. litter n.亂七八糟的東西
5. lane n.小路
6. demolish vt.拆除
長(zhǎng)難句解析
①【解析】句子的主干是“…landscape separated by…”,“that”引導(dǎo)的定語(yǔ)從句,修飾“water”。
【譯文】長(zhǎng)方形的稻田雜亂地分布在田野上,田野被一些長(zhǎng)長(zhǎng)的水槽所隔開(kāi),這些水槽是為了提供這些作物生長(zhǎng)所必需的水。
②【解析】“as well”作“也,又”講,一般放在句末,而“as well as”作“也,又”講放在句中。
【譯文】也許,對(duì)于他們家已被拆除,重新蓋起了六層的公寓,我不應(yīng)該感到驚奇。
答案與詳解
【短文大意】本文主要講述作者回家鄉(xiāng)所看到的家鄉(xiāng)的巨大變化。
1. A細(xì)節(jié)題。這道題很簡(jiǎn)單, 就是考察對(duì)第一段那個(gè)長(zhǎng)句的理解。作者說(shuō)雖然大城市有巨大的變化, 但是農(nóng)村還是老樣子。
2. C推斷題。美國(guó)中西部的農(nóng)民種植玉米較多而中國(guó)農(nóng)民種植大米較多。根據(jù)第二段最后一句: 眼前的景象很容易讓人想起美國(guó)的中西部地區(qū), 只不過(guò)那里到處是玉米, 這兒到處是大米。
3. C推斷題。蕪湖是作者的家鄉(xiāng), 他回去是要看望自己的祖父母。
4. B細(xì)節(jié)題。作者的祖父母住在一個(gè)類(lèi)似于西方人的房子里面。
5. A主旨題。蕪湖,祖父母,旅途都只是文章涉及的一個(gè)方面, 做標(biāo)題最適合的還是A選項(xiàng)。
A. cities but not countryside of China
B. both cities and countryside of China
C. countryside but not in large cities
D. everywhere
2. It can be inferred from the second paragraph that .
A. peasants lead similar life all over the world
B. Chinese irrigating system is more impressing than that in America
C. peasants in Midwest America raise more corns while Chinese peasants raise more rice
D. peasants in Midwest America raise more rice while Chinese peasants raise more corn
3. The author was traveling to Wuhu.
A. in order to take a stop during the trip from Shanghai to Nanking
B. in order to find some place similar to his hometown
C. in order to visit his grand parents
D. in order to find out changes in small cities
4. The author’s grand parents.
A. live in their house of brick and mortar
B. live in an apartment similar to westerners
C. led a totally westernized life
D. was poor as they always were
5. Which of the following is the best title for this passage?
A. Flash back to China
B. From Shanghai to Nanking
C. Wuhu Today
D. Back With My Grand Parents
Vocabulary
1. mortar n. 灰泥
2. amenity n. 便利設(shè)施
3. rectangular adj.長(zhǎng)方形的
4. litter n.亂七八糟的東西
5. lane n.小路
6. demolish vt.拆除
長(zhǎng)難句解析
①【解析】句子的主干是“…landscape separated by…”,“that”引導(dǎo)的定語(yǔ)從句,修飾“water”。
【譯文】長(zhǎng)方形的稻田雜亂地分布在田野上,田野被一些長(zhǎng)長(zhǎng)的水槽所隔開(kāi),這些水槽是為了提供這些作物生長(zhǎng)所必需的水。
②【解析】“as well”作“也,又”講,一般放在句末,而“as well as”作“也,又”講放在句中。
【譯文】也許,對(duì)于他們家已被拆除,重新蓋起了六層的公寓,我不應(yīng)該感到驚奇。
答案與詳解
【短文大意】本文主要講述作者回家鄉(xiāng)所看到的家鄉(xiāng)的巨大變化。
1. A細(xì)節(jié)題。這道題很簡(jiǎn)單, 就是考察對(duì)第一段那個(gè)長(zhǎng)句的理解。作者說(shuō)雖然大城市有巨大的變化, 但是農(nóng)村還是老樣子。
2. C推斷題。美國(guó)中西部的農(nóng)民種植玉米較多而中國(guó)農(nóng)民種植大米較多。根據(jù)第二段最后一句: 眼前的景象很容易讓人想起美國(guó)的中西部地區(qū), 只不過(guò)那里到處是玉米, 這兒到處是大米。
3. C推斷題。蕪湖是作者的家鄉(xiāng), 他回去是要看望自己的祖父母。
4. B細(xì)節(jié)題。作者的祖父母住在一個(gè)類(lèi)似于西方人的房子里面。
5. A主旨題。蕪湖,祖父母,旅途都只是文章涉及的一個(gè)方面, 做標(biāo)題最適合的還是A選項(xiàng)。

