GCT英語(yǔ)閱讀理解專項(xiàng)訓(xùn)練
Text 9
According to the dictionary definition of “create”, ordinary people are creative every day. To create means “to bring into being, to cause to exist”—something each of us does daily.
We are creative whenever we look at or think about something in a new way. First this involves an awareness of our surroundings. It means using all of our sense to become aware of our world. This may be as simple as being aware of color and texture, as well as taste, when we plan a meal. Above all, it is the ability to notice things that others might miss.
A second part of creativity is an ability to see relationships among things. If we believe the expression, “There is nothing new under the sun,” the creativity is remaking or recombining the old in new ways. For example, we might do this by finding a more effective way to study or a better way to arrange our furniture, or we might make a new combination of camera lenses and filters to create an unusual photograph.
A third part of creativity is the courage and drive to make use of our new ideas, to apply them to achieve some new results. To think up a new concept is one thing; to put the idea to work is another.
These three parts of creativity are involved in all the great works of genius, but they are also involved in many of our day to day activities.
1.Which of the following activities is NOT a creative one according to the passage?
A. To prepare a meal.
B. To arrange the furniture in a peculiar way.
C. To buy some books from a bookstore.
D. To “write” a letter with the computer.
2.The author holds that ____.
A. creativity is of highly demand
B. creativity is connected with a deep insight to some extent
C. creativity is to create something new and concrete
D. to practice and practice is the only way to cultivate one’s creativity
3.“There is nothing new under the sun.” (Par.3) really implies that ____.
A. we can seldom create new things
B. a new thing is only a tale
C. a new thing can only be created at the basis of original things
D. we can scarcely see really new things in the world
4.What does the author think about the relationship between a new thought and its being put into practice?
A. It’s more difficult to create a new thought than to apply it in practice.
B. To find a new thought will definitely lead to the production of a new thing.
C. One may come up with a new thought, but can not put it into practice.
D.A man with an excellent ability of practice can easily become an inventor.
5.The best title for this passage is ____.
A. How to Cultivate One’s Creativity
B. What is Creativity
C. The Importance of Creativity
D. Creativity—a Not Faraway Thing
1.【答案】C。
【解析】本題可用排除法。根據(jù)第一段可知?jiǎng)?chuàng)造力的含義是“使事物產(chǎn)生”,“致使事物存在”。這樣就可得出結(jié)論,A、B、D項(xiàng)不能選,C為正確答案。
2.【答案】B。(北京安通學(xué)校提供)
【解析】主旨大意。選項(xiàng)B意為“創(chuàng)造力在一定程度上取決于非凡的洞察力。”根據(jù)最后一段,可知這是一種“天賦”,故正確。
3.【答案】C。
【解析】此題可在正確理解句子含義的基礎(chǔ)上采取“排除法”來(lái)解答。根據(jù)上下文可以得知:此句的真正含義是“任何新事物的產(chǎn)生都是建立在原有事物基礎(chǔ)之上的”。據(jù)此,這樣就可確定C項(xiàng)為正確答案無(wú)疑。
4.【答案】C。
【解析】先找有關(guān)細(xì)節(jié)。此問(wèn)題涉及到對(duì)文章第三段最后一句的理解。這樣就可確定C為正確答案無(wú)疑。
5.【答案】B。
【解析】首先快速通讀全文(注意主題句),可知文章主要談?wù)摰氖恰皠?chuàng)造力的含義及其三個(gè)方面的表現(xiàn)”,整篇文章都是圍繞創(chuàng)造力展開(kāi)的。這樣就可確定,B項(xiàng)為正確答案。
Text 9
According to the dictionary definition of “create”, ordinary people are creative every day. To create means “to bring into being, to cause to exist”—something each of us does daily.
We are creative whenever we look at or think about something in a new way. First this involves an awareness of our surroundings. It means using all of our sense to become aware of our world. This may be as simple as being aware of color and texture, as well as taste, when we plan a meal. Above all, it is the ability to notice things that others might miss.
A second part of creativity is an ability to see relationships among things. If we believe the expression, “There is nothing new under the sun,” the creativity is remaking or recombining the old in new ways. For example, we might do this by finding a more effective way to study or a better way to arrange our furniture, or we might make a new combination of camera lenses and filters to create an unusual photograph.
A third part of creativity is the courage and drive to make use of our new ideas, to apply them to achieve some new results. To think up a new concept is one thing; to put the idea to work is another.
These three parts of creativity are involved in all the great works of genius, but they are also involved in many of our day to day activities.
1.Which of the following activities is NOT a creative one according to the passage?
A. To prepare a meal.
B. To arrange the furniture in a peculiar way.
C. To buy some books from a bookstore.
D. To “write” a letter with the computer.
2.The author holds that ____.
A. creativity is of highly demand
B. creativity is connected with a deep insight to some extent
C. creativity is to create something new and concrete
D. to practice and practice is the only way to cultivate one’s creativity
3.“There is nothing new under the sun.” (Par.3) really implies that ____.
A. we can seldom create new things
B. a new thing is only a tale
C. a new thing can only be created at the basis of original things
D. we can scarcely see really new things in the world
4.What does the author think about the relationship between a new thought and its being put into practice?
A. It’s more difficult to create a new thought than to apply it in practice.
B. To find a new thought will definitely lead to the production of a new thing.
C. One may come up with a new thought, but can not put it into practice.
D.A man with an excellent ability of practice can easily become an inventor.
5.The best title for this passage is ____.
A. How to Cultivate One’s Creativity
B. What is Creativity
C. The Importance of Creativity
D. Creativity—a Not Faraway Thing
1.【答案】C。
【解析】本題可用排除法。根據(jù)第一段可知?jiǎng)?chuàng)造力的含義是“使事物產(chǎn)生”,“致使事物存在”。這樣就可得出結(jié)論,A、B、D項(xiàng)不能選,C為正確答案。
2.【答案】B。(北京安通學(xué)校提供)
【解析】主旨大意。選項(xiàng)B意為“創(chuàng)造力在一定程度上取決于非凡的洞察力。”根據(jù)最后一段,可知這是一種“天賦”,故正確。
3.【答案】C。
【解析】此題可在正確理解句子含義的基礎(chǔ)上采取“排除法”來(lái)解答。根據(jù)上下文可以得知:此句的真正含義是“任何新事物的產(chǎn)生都是建立在原有事物基礎(chǔ)之上的”。據(jù)此,這樣就可確定C項(xiàng)為正確答案無(wú)疑。
4.【答案】C。
【解析】先找有關(guān)細(xì)節(jié)。此問(wèn)題涉及到對(duì)文章第三段最后一句的理解。這樣就可確定C為正確答案無(wú)疑。
5.【答案】B。
【解析】首先快速通讀全文(注意主題句),可知文章主要談?wù)摰氖恰皠?chuàng)造力的含義及其三個(gè)方面的表現(xiàn)”,整篇文章都是圍繞創(chuàng)造力展開(kāi)的。這樣就可確定,B項(xiàng)為正確答案。

