2022年6月大學(xué)英語(yǔ)四級(jí)閱讀理解范文

字號(hào):

一分耕耘,一分收獲,未必;九分耕耘,會(huì)有收獲,一定。為大家準(zhǔn)備了以下內(nèi)容,希望對(duì)大家有幫助。
    1.2022年6月大學(xué)英語(yǔ)四級(jí)閱讀理解范文
    In a moment of personal crisis, how much help can you expect from a New York taxi driver? I began studyingthis question and found the answers interesting.
    One morning I got into three different taxis and announced, "Well, it's my first day back in New York in seven years. I've been in prison." Not a single driver replied, so I tried again. "Yeah, I shot a man in Reno." I explained, hoping the driver would ask me why, but nobody asked. The only response came from a Ghanaian driver, "Reno? That is in Nevada?"
    Taxi drivers were uniformly sympathetic when I said I'd just been fired. "This is America," a Haitian driver said. "One door is closed. Another is open." He argued against my plan to burn down my boss's house. A Pakistani driver even turned down a chance to profit from my loss of hope; he refused to take me to the middle of the George Washington Bridge--a $20 trip. "Why you want to go there? Go home and relax. Don't worry. Take a new job."
    One very hot weekday in July, while wearing a red ski mask and holding a stuffed pillowcase with the word"BANK" on it, I tried calling a taxi five times outside different banks. The driver picked me up every tie. My ride with a Haitian driver was typical of the superb assistance I received.
    "Let's go across the park." I said. "I just robbed the bank there. I got $25,000."
    "$25,0007" he asked.
    "Yeah, you think it was wrong to take it?"
    "No, man. I work 8 hours and I don't make almost $70. If I can do that, I do it too."
    As we approached 86th and Lexington, I pointed to the Chemical Bank.
    "Hey, there's another bank," I said, "Could you wait here a minute while I go inside?"
    "No, I can't wait. Pay me now." His reluctance may have had something to do with money--taxi drivers thinkthe rate for waiting time is too low--but I think he wanted me to learn that even a bank robber can't expect unconditional support.
    練習(xí)題:
    Choose correct answers to the question:
    1. From the Ghanaian driver's response, we can infer that_____
    A .he was indifferent to the killing
    B. he was afraid of the author
    C. he looked clown upon the author
    D. he thought the author was crazy
    2. Why did the Pakistani driver refuse to take the author to the middle of the George Washington Bridge?
    A. Because he was able to help the author to find a new job.
    B. Because he wanted to go home and relax.
    C. Because it was far away from his home.
    D. Because he thought that the author would commit suicide.
    3. What is the author's interpretation of the driver's reluctance "to wait outside the Chemical Bank"?
    A. The driver thought that the rate for waiting time was too low.
    B. The driver thought it wrong to support a taxi rider unconditionally.
    C. The driver was frightened and wanted to leave him as soon as possible.
    D. The driver did not want to help a suspect to escape from a bank robbery.
    4. Which of the following statements is true about New York taxi drivers?
    A. They are ready to help you do whatever you want to.
    B. They refuse to pick up those who would kill themselves.
    C. They are sympathetic with those who are out of work.
    D. They work only for money.
    5. The passage mainly discusses _______.
    A. how to please taxi riders
    B. how to deal with taxi riders
    C. the attitudes of taxi drivers towards riders in personal trouble
    D. the attitudes of taxi drivers towards troublesome taxi riders
    參考答案
    1.[A] 推理判斷題。從第2段最后一句的only response可以看出這個(gè)司機(jī)只問(wèn)了一個(gè)與殺 人這件事無(wú)關(guān)的問(wèn)題,由此可見(jiàn),司機(jī)對(duì)此事毫不關(guān)心,態(tài)度冷淡。
    2.[D] 推理判斷題。本題的關(guān)鍵在于了解在美國(guó),髙聳的大橋通常是人們自 殺的場(chǎng)所。根據(jù)這個(gè)背景知識(shí),以及第3段中司機(jī)說(shuō)的relax和Don’t worry可推斷出司機(jī)以為作者要到華盛頓橋去自 殺。
    3.[B] 事實(shí)細(xì)節(jié)題。本題考查對(duì)復(fù)雜句的理解。答案可以在文章的最后一句話中找到,破折號(hào)后面but引出的轉(zhuǎn)折句才是作者對(duì)司機(jī)不愿等人的理解。A是一般出租車司機(jī)的想法,由may可知作者并不確定那個(gè)司機(jī)是否有此考慮,A不對(duì);C和D都無(wú)原文依據(jù)。
    4.[C] 推理判斷題。答案可從第3段第1句話中找到,C是該句的同義替換。A中的do whatever you want to過(guò)于絕對(duì);B不符合邏輯,因?yàn)樗緳C(jī)不可能先問(wèn)乘客是否要自 殺才決定要不要載這個(gè)乘客;巴基斯坦司機(jī)的例子表明司機(jī)不都是只為了錢,因此D不正確。
    5.[C] 主旨大意題。文章開(kāi)篇第1句話就是整篇文章的主題句,接下來(lái)的各段內(nèi)容都是圍繞此主題展開(kāi)的,C與之意思相符,故選C。本題干擾性的是D,事實(shí)上,該選項(xiàng)中的troublesome意為“煩人的”,而不是"陷人麻煩的”,因此不能用該詞形容文中的乘客,故排除D。
    2.2022年6月大學(xué)英語(yǔ)四級(jí)閱讀理解范文
    Henry III didn't know much about biology. He went through six wives back in the 1500s, looking for one whocould bear him a son. Scientists now know that it's the father's sperm, not the mother's egg, which determines whether a baby is a boy or a girl. And last week researchers at the Genetics and IVF Institute, a private fertility(生育能力)center in Virginia, announced a new technique that will allow parents to choose the sex of their baby-to-be, before it has even been conceived. The scientist used a tiny laser detector to measure the DNA in millions of sperm cells as they pass single file through a narrow tube, like cattle being herded through a corral(牲口欄). In a study published last week, "girl sperm," which has more DNA—the genetic material— in each cell, was collected, while "boy sperm" was discarded. And when purified girl sperm was used to impregnate(使受孕)a group of mothers, 15 of 17 resulting babies turned out to be girls.
    The researchers say that "sex selection" can also double a mother's chance of having a son and can be usedto avoid genetic diseases that affect only one gender, such as hemophilia(血友病). But some experts, like New York University fertility specialist Dr. Jamie Grifo, worry that sex selection could lead to a kind ofin uteri(子宮)discrimination, especially in cultures where sons are considered superior to daughters. "It's valuing one gender' over another," Grifo says. "I don't think that's something we should be doing." So far, patients at the institute have been asking for both boys and girls, in order to "balance" their families. And some ethics experts say that's fine, as long as parents are just looking for a little gender variety. "If you have three boys, and you want a girl," says University of Texas reproductive-law professor John Robertson, "that's not gender bias at all."
    練習(xí)題:
    Choose correct answers to the question:
    1.The DNA in the sperm cells can be measured ______.
    A.in the same way how the cattle are herded
    B.when they pass through a tube one behind the other
    C.after they pass through a laser tube
    D.when they are scanned by a laser detector all at a time
    2.The gender of the baby is decided by ______.
    A.the father's DNA
    B.the mother's DNA
    C.the father's sperm
    D.the mother's egg
    3.According to this passage, the practice of "sex selection" ______.
    A.can help to prevent all genetic problems
    B.is totally unacceptable to ethics experts
    C.was already realized five hundred years ago
    D.will benefit families with certain inheritable diseases
    4.Girl sperm was preferred to boy sperm in the research most probably because____
    A.girl sperm contains more genetic material
    B.more mother want to have girl babies
    C.girl sperm is healthier and more active
    D.girl sperm is more easily purified
    5.It can be concluded from the passage that author’s toward”sex selection”is____
    A.negative
    B.positive
    C.neutral
    D.favorable
    參考答案
    1.[B] 推理判斷題。解答本題的關(guān)鍵在于推斷single file的意思。該句把精子通過(guò)試管的情形與牛群被趕入牲口圈的情形作對(duì)比,結(jié)合single一詞本身的意思,可以推斷single file是“一個(gè)接一個(gè)”的意思,只有選項(xiàng)B能表達(dá)這個(gè)意思,由此也可否定選項(xiàng)D。選項(xiàng)A干擾性,原句是把精子通過(guò)試管的情形比作牛群被趕人牲口圈的情形,而選項(xiàng)A說(shuō)的是測(cè)定精子內(nèi)DNA的方法與放牧的方法相同,顯然選項(xiàng)A只是引用了原文的某些詞語(yǔ),但表達(dá)的意思與原文卻截然不同。
    2.[C] 事實(shí)細(xì)節(jié)題。第1段第3句which引導(dǎo)的非限制性定語(yǔ)從句修飾的是the father's sperm,而不是插入語(yǔ)the mother’s egg,因此選項(xiàng)C正確。
    3.[D] 推理判斷題。第2段第1句中的genetic暗示有些疾病是遺傳的,即如選項(xiàng)D所述。第2段第1句同時(shí)表明選項(xiàng)A的說(shuō)法是不全面的。選項(xiàng)B與第2段最后兩句正好相反。第1段前兩句說(shuō)明選項(xiàng)C是錯(cuò)誤的。
    4.[A] 事實(shí)細(xì)節(jié)題。第1段倒數(shù)第2句中的由which引導(dǎo)的定語(yǔ)從句表明選項(xiàng)A的敘述正確。
    5.[C] 觀點(diǎn)態(tài)度題。文章第2段中作者給出了一些反對(duì)者和贊成者的觀點(diǎn),但是沒(méi)有加以評(píng)論,可以看出作者的態(tài)度是中立的,故選項(xiàng)C正確。
    3.2022年6月大學(xué)英語(yǔ)四級(jí)閱讀理解范文
    Hardly a week goes by without some advance in technology that would have seemed incredible 50 years ago. And we can expect the rate of change to accelerate rather than slow down within our lifetime. The developments in technology are bound to have a dramatic effect on the future of work. By 2010, new technology will have revolutionized communications. People will be transmitting messages down telephone lines that previously would have been sent by post. Not only postmen but also clerks and secretaries will vanish in a paper-free society. All the routine tasks they perform will be carried on a tiny silicon chip so that they will be as obsolete(已廢棄的) as the horse and cart after the invention of the motorcar. One change will make thousands, if not millions, redundant.
    Even people in traditional professions, where expert knowledge has been the key, are unlikely to escape the effects of new technology. Instead of going to a solicitor, you might go to a computer that is programmed with all the most up-to-date legal information. Doctors, too, will find that an electronic competitor will be able to carry out a much quicker and more accurate diagnosis and recommend more efficient courses oftreatment. In education, teachers will be largely replaced by teaching machines far more knowledgeable than any human being. Most learning will take place in the home via video conferencing. Children will still go to school though, until another place is created where they can make friends and develop social skills.
    練習(xí)題:
    Choose correct answers to the question:
    1.According to the writer, the rate of change in technology______.
    A.will remain the same
    B.will slow down
    C.will speed up
    D.can not be predicted
    2.The writer expects that by 2020 new technology will have revolutionized communications and ____
    A.people needn’t telephone each other
    B.the present postal system will have disappeared
    C.people will no longer send letters
    D. the postmen will have been replaced by silicon chip.
    3.The word “they” (Line 6,Para. 1) refers to _____.
    A. the tiny silicon chips
    B.the letter written on paper
    C. the postmen, clerks and secretaries
    D.the routine tasks performed by the postmen
    4.From the second paragraph, we can infer that _____
    A. professionals won’t be affected by new technology
    B.doctor won’t be as efficient by the postmen
    C. computers cannot replace lawyers
    D.experts will lose job in the future
    5.In the writer’s view, _______.
    A.people should get prepared for the future
    B.there exists no real threat of unemployment
    C.the advance of technology is not desirable
    D.machines will have control over men
    答案解析
    1.[C] 事實(shí)細(xì)節(jié)題。只要知道第1段第2句中的關(guān)鍵詞accelerate意為speed up“加速,加快”,就可以排除其他選項(xiàng)。
    2.[B] 事實(shí)細(xì)節(jié)題。本題考査對(duì)比處。作者在第1段第5句中通過(guò)previously將過(guò)去與現(xiàn)在作對(duì)比,指出現(xiàn)在傳遞消息的途徑與過(guò)去不一樣了,由此可判斷B為正確選項(xiàng)。本題干擾性的是選項(xiàng)C,第1段倒數(shù)第3句提到以 后郵遞員將會(huì)消失,但這并不意味著人們不再寫信和寄信,以后可能會(huì)有新的送信方式,因此選項(xiàng)C是不對(duì)的。
    3.[C] 詞義推斷題。they所在的句子是第1段倒數(shù)第2句,本句中兩個(gè)they的指代是一樣的,因此,只要找到第一個(gè)they的指代就能找到答案了。根據(jù)本段倒數(shù)第3句中“Not only postmen but also clerks and secretaries will vanish”及倒數(shù)第2句中的“All the routine tasks they perform...”可推斷,they是指上一句中的postmen,clerks 和secretaries 。
    4.[B] 推理判斷題。本題考査列舉處。在第2段,作者列舉了律師、醫(yī)生、教師將會(huì)受到的新技術(shù)的影響,第3句指出醫(yī)生的電子競(jìng)爭(zhēng)者會(huì)做出更快更準(zhǔn)的診斷,從而確定選項(xiàng)B說(shuō)法正確,而選項(xiàng)A和C與原文不符,選項(xiàng)D言過(guò)其實(shí),且缺乏合理的原文依據(jù)。
    5.[A] 觀點(diǎn)態(tài)度題。作者舉出了大量實(shí)例暗示和告誡人們:正因?yàn)槿祟惣夹g(shù)的發(fā)展日新月異,許多職業(yè)的存在都將受到威脅,人們應(yīng)該采取積極態(tài)度以應(yīng)對(duì)這種變化。選項(xiàng)B顯然與第1段最后一句相悖;選項(xiàng)C無(wú)合理的推 斷依據(jù);文中雖提到新技術(shù)會(huì)在多方面影響人類,但并不能由此推斷機(jī)器會(huì)控制人類,所以選項(xiàng)D不對(duì)。