2017職稱英語(yǔ)綜合類(lèi)A級(jí)閱讀理解練習(xí)題及答案解析5

字號(hào):

Food for Learning
    In Eritrea, a small country in northeast Africa, approximately 80 percent of the population is illiterate. That percentage is even higher in woman. As in many developing countries, many Eritreans have traditional ideas about the role of women. They believe that women should stay home and take care of the family and should not get an education or look for a job.
    These beliefs are one of the factors that prevent Eritriea and other developing countries from improving their economic situation. Experience in many developing countnes has shown that educated women have fewer children and have more opportunities for improving their lives and the lives of their families. In Eritrea, in fact, there is great need for improvement. It is one of the poorest countries in the world. For many Eritrean families, getting enough food is a daily problem.
    To deal with these problems, the Eritrean government together with the World Food Program,has a new program that offers food as a reward for leaming. In primary schools, all the children receive food packages to take home to their families. However, with the new program, the girls receive more food than the boys. This way, parents are encouraged to send their daughter to school rather than keeping them at home.
    Another govemment program that aims to educate women is Food for Training. Managed by the National Union of Eritrean Women, this program offer food rewards (also from World Food Organiza tion) to women and elder girls who are willing to join the program. Because of the war with Ethiopia, many women are bringing up their families on their own. They often live in refugee camps, with no land of their own and no way to earn money. Most of these women are illiterate and have no skills to find a job. They spend most of their day looking for food and preparing it for their families.
    The Food for Training program helps the tennagers and women change their lives. If they agree to join the program, they receive a large package of food each month. In return, the women are required to attend free literate classes for two hours every day. When Food for Training classes in two regions of Eritrea, 5000 girls and women joined in the first two months. It is especially popular with teenage girls, aged fourteen to sixteen, who have never had a chance to go to school before.
    The organizers of Food for Traing also plans to offer other kinds of courses for women, using the same system of food rewards. In these courses, they will teach women job skills and crafts such as basket weaving. These women will not only learn to read and write. They will become aware of what is going on in their country.
    41. According to the passage, traditional ideas about women __________.
    A. are rejected by younger generation
    B. help improve the economy
    C. hinder economic development '
    D. have little impact on economic development
    42. The Eritrean govemment is offering extra food to girls in school in order to __________.
    A. encourage to keep girls at home
    B. change traditional attitudes towards women
    C. help girls feed their families
    D. creat more jobs for Eritrean teachers
    43. With the Food for Learning program, women get a large package of food as long as__________.
    A. they attend free literacy classes every day
    B. they have no land of their own
    C. they bring up their families on their own
    D. they live in refugee camps
    44. The new literacy programs are an example of __________.
    A. the work of 5,000 women and teenage girls
    B. the problems with the aid of international organizations
    C. local and international organizations working together
    D. the Eritrean govemment working to keep its power
    45. According to the passage, Food for Training will__________.
    A. help women better their lives
    B. encourage women to leave their country
    C. teach women about intemational aid
    D. allow women to spend more time at home
    參考答案:
    41.D[解析]問(wèn)題是對(duì)婦女的傳統(tǒng)觀念是什么。從文章第一段后一句我們知道,傳統(tǒng)觀念中婦女的作用僅限于照顧家庭,可見(jiàn),她們對(duì)經(jīng)濟(jì)發(fā)展的影響微乎其微,所以D正確。
    42.B[解析]問(wèn)題是厄立特里亞政府給到學(xué)校上學(xué)的女孩提供更多的食物目的何在?第三段中間說(shuō)到"…the girls receive more food than the boys. This way,parents are encouraged to send their daughter to school rather than keeping them at home…"顯然,政府此舉在于改變對(duì)婦女的傳統(tǒng)觀念。
    43.A [解析]問(wèn)題是在什么情況下婦女可以得到一大包食物。第五段第三句"In retum,the women are required to attend free literate classes."即只要她們參加免費(fèi)的識(shí)字課就可以領(lǐng)到食物,所以選A。
    44.C [解析]問(wèn)題是新掃盲項(xiàng)目是什么的范例,第三段第一句"To deal with thes prob-lems, the Eritrean govemment together with the World Food Program, has a new program that offers food as a reward for leaming."可見(jiàn),這一項(xiàng)目是當(dāng)?shù)卣蛧?guó)際組織合作的結(jié)果。因此,選項(xiàng)C正確。
    45.A[解析]問(wèn)題是食物換學(xué)習(xí)項(xiàng)目的結(jié)果是什么。文中第五段的第一句"The Food for Training program helps the tennagers and women change their lives."顯然,該項(xiàng)目期望改善婦女的生活條件。
    參考譯文
    學(xué)習(xí)換食品
    在東北非洲的一個(gè)小國(guó)厄立特里亞,大約80%的的人口是文盲。婦女中文盲的比例更高。像很多發(fā)展中國(guó)家一樣,許多厄立特里亞人對(duì)婦女的角色抱有傳統(tǒng)的觀點(diǎn),他們認(rèn)為婦女應(yīng)該呆在家里照顧家庭,不應(yīng)該接受教育或者外出找工作。
    這些觀念是阻止厄立特里亞及其他發(fā)展中國(guó)家改善經(jīng)濟(jì)條件的因素之一。許多發(fā)展中國(guó)家的經(jīng)驗(yàn)表明,受過(guò)良好教育的婦女會(huì)少生孩子,有更多的機(jī)會(huì)來(lái)改善她們和家人的生活。事實(shí)上,在厄立特里亞,還有很多地方有待改進(jìn)。厄立特里亞是世界上貧窮的國(guó)家之一。對(duì)于許多厄立特里亞人來(lái)說(shuō),填飽肚子是他們?nèi)粘C媾R的問(wèn)題。
    為了解決這些問(wèn)題,厄立特里亞政府同世界糧食計(jì)劃署一起實(shí)施一個(gè)新的項(xiàng)目,提供食品作為學(xué)習(xí)的獎(jiǎng)勵(lì)。在小學(xué),所有的孩子都會(huì)領(lǐng)到一包食品帶回家。隨著新項(xiàng)目的實(shí)施,女孩比男孩得到更多的食物。用這種方式鼓勵(lì)父母送他們的女兒去上學(xué),而不是讓她們待在家里做家務(wù)活。
    政府的另一個(gè)旨在為婦女提供教育的項(xiàng)目是學(xué)習(xí)換食品計(jì)劃,它由厄立特里亞全國(guó)婦女聯(lián)合會(huì)管理,該項(xiàng)目為那些愿意加入培訓(xùn)的婦女和年齡稍大的姑娘們提供食物獎(jiǎng)勵(lì)(也從世界糧食組織獲得)。由于和埃塞俄比亞的戰(zhàn)爭(zhēng),很多女人支撐著她們的家庭。她們常常住在難民營(yíng)里,沒(méi)有自己的土地,沒(méi)有辦法賺錢(qián)。這些女性大多數(shù)都是文盲,沒(méi)有一技之長(zhǎng)去找一份工作。她們大部分的時(shí)間用來(lái)尋找食物和為家人做飯。
    學(xué)習(xí)換食品計(jì)劃可以幫助青少年和女性改變自己的生活。如果她們同意加入這個(gè)項(xiàng)目,她們每月會(huì)領(lǐng)到一大包食物。作為交換,婦女被要求參加每天兩小時(shí)的免費(fèi)識(shí)字課。學(xué)習(xí)換食物計(jì)劃在厄立特里亞的兩個(gè)地區(qū)實(shí)施的前兩個(gè)月,有5000名女性參加了培訓(xùn)。這個(gè)項(xiàng)目尤其受到14到16歲女孩子的歡迎,她們之前從來(lái)沒(méi)有機(jī)會(huì)上學(xué)。
    學(xué)習(xí)換食物計(jì)劃還打算用同樣的食物獎(jiǎng)勵(lì)的方式,為女性提供其他類(lèi)型的課程。在這些課程中,他們會(huì)教婦女一些工作技能和手工藝如編籃子等。這些婦女不僅可以學(xué)習(xí)讀和寫(xiě),她們還會(huì)了解國(guó)家正在發(fā)生的事情。