聽力短文因為文章較長,涉及的信息較多,相對來說難度較大。而我們能夠讀取的信息仍然就只有幾個選項,因此聽音前閱讀選項、了解短文的弦外之音、從選項中尋找突破點就變得更為重要。尤其是在因為一時緊張而只聽到只言片語的時候,下面的幾個應(yīng)急高招可能真的可以成為你的“救命稻草”呢!絕對有效,不信就試試!
第一招:主題不一致的選項不要選本文來源:考試大網(wǎng)
一是要與整篇短文的主題一致。根據(jù)各題選項內(nèi)容我們往往可以大致推測出短文的主題,如果某一選項明顯與短文主題不相關(guān),那么該選項往往不是答案。
二是要與選項所在題目的主題一致。與其他三個選項內(nèi)容明顯不同,即與該題主題明顯不相關(guān)選項往往不是答案。
第二招:相反的選項必有一個為答案
四個選項中,如果有兩個選項意思明顯相反,那么其中往往有一個為答案。
第三招:相近的選項均不是答案
四個選項中,如果有兩個選項意思明顯相近,那么這兩個選項往往均不是答案。
第四招:包含其他選項的選項不是答案
有的選項的含義明顯包含另一個選項的含義,那么該選項往往不是答案。
第五招:不符常理的選項不要選
有的選項明顯不符合該對話情景下的常識或常理,那么該選項往往不是答案。
【例1】 (06-6 Passage One)
【預(yù)覽選項】
11. [A] Social work.
[B] Medical care.
[C] Applied physics.
[D] Special education.
12. [A]The timely advice from her friends and relatives.
[B] The two-year professional training she received.
[C] Her determination to fulfill her dream.
[D] Her parents’ consistent moral support.
13. [A] To get the funding for the hospitals.
[B] To help the disabled children there.
[C] To train therapists for the children there.
[D] To set up an institution for the handicapped.
【聽前預(yù)測】
預(yù)覽三道題各選項,由medical care(醫(yī)療護理), hospitals, 以及therapists(治療專家)可推測本文可能與醫(yī)療工作有關(guān);而由special education(特殊教育),disabled(殘疾的)和handicapped(殘疾的)可推測本文還可能與殘疾人特殊教育有關(guān),但12、13題各選項并沒有涉及到任何有關(guān)教育的問題。因此綜合來看,本文主題很可能是關(guān)于殘疾人的醫(yī)療工作。
11.四個選項均是某一學(xué)科領(lǐng)域,由前面對主題的分析可推斷本題答案為[B]Medical care的可能性較大,聽音時再確認具體是哪個領(lǐng)域。
12.選項特點表明本題很可能是關(guān)于影響“她”做某種決定的因素(friends and relatives, parents, training, determination)。聽音時主要判斷是來自“誰”的因素。來源:考試大
13.選項均為不定式形式,表明本題很可能是考查某事的目的或原因。[A]是有關(guān)資金問題,偏離主題,不大可能為答案。聽音時需留意以下要點:help disabled children;train therapists;set institution for handicapped。
【聽音驗證】
Born and raised in central Ohio, I’m a country girl through and through. [11] I’m currently studying to become a physical therapist, a career path that marks a greater achievement for me. At Ohio State University, admission into the physical therapy program is intensely competitive. I made it pass the first cuts the first year I applied, but was turned down for admission. I was crushed, because for years I have been determined to become a physical therapist. I received advice from friends and relatives about changing my major and finding another course for my life. I just couldn’t do it. I knew I could not be as happy in another profession. [12] So I stilled myself, began to work seriously for another year and reapplied. Happily I received notice of my admission. Later, I found out that less than 15% of the applicant had been offered positions that year. Now in the first two years of professional training, I couldn’t be happier with my decision not to give up on my dream. My father told me that if I wanted it badly enough, I would get in. Well, Daddy, I wanted it. So there.
After graduation, I would like to travel to another country, possibly a Latin American country and [13] work in a children's hospital for a year or two. So many of the children there are physically handicapped but most hospitals don’t have the funding to hire trained staff to care for them properly. I would like to change that somehow.
【答案解析】
11. What is the speaker's field of study?
【解析】選[B]。推斷題。本題是問說話者研究的領(lǐng)域是什么。根據(jù)文中的studying to become a physical therapist可知說話人目前在學(xué)習(xí)成為一名理療師,而physical therapist明顯屬于medical care的范疇,由此可推知說話人的學(xué)習(xí)領(lǐng)域?qū)儆趍edical care(醫(yī)療)范疇。故答案為[B]。解答此題時切忌將physical therapist(理療師)中的physical與physics(物理學(xué))聯(lián)系起來而誤選[C]。
12. According to the speaker, what contributed to her admission to Ohio State University?
【解析】選[C]。推斷題。本題是問說話者被俄亥俄州立大學(xué)錄取的原因是什么。根據(jù)文中So I stilled myself, began to work seriously for another year and reapplied.一句可知說話人堅持了自己的夢想,并努力為實現(xiàn)夢想而奮斗,由此可推知她最終被錄取是因為她determination to fulfill her dream(實現(xiàn)夢想的決心),故答案為[C]。本題的答案是解答本題要注意不能根據(jù)只言片語妄下結(jié)論,如聽到received advice from friends and relatives就誤選[A]。
13. Why does the speaker want to go to a Latin American country?
【解析】選[B]。細節(jié)題。本題是問說話者想去拉美國家的原因是什么。根據(jù)文中work in a children's hospital for a year or two. So many of the children there are physically handicapped but most hospitals don’t have …可知說話人想去拉美國家是為了help the disabled children there(幫助那里的殘疾兒童),故答案為[B]。
第一招:主題不一致的選項不要選本文來源:考試大網(wǎng)
一是要與整篇短文的主題一致。根據(jù)各題選項內(nèi)容我們往往可以大致推測出短文的主題,如果某一選項明顯與短文主題不相關(guān),那么該選項往往不是答案。
二是要與選項所在題目的主題一致。與其他三個選項內(nèi)容明顯不同,即與該題主題明顯不相關(guān)選項往往不是答案。
第二招:相反的選項必有一個為答案
四個選項中,如果有兩個選項意思明顯相反,那么其中往往有一個為答案。
第三招:相近的選項均不是答案
四個選項中,如果有兩個選項意思明顯相近,那么這兩個選項往往均不是答案。
第四招:包含其他選項的選項不是答案
有的選項的含義明顯包含另一個選項的含義,那么該選項往往不是答案。
第五招:不符常理的選項不要選
有的選項明顯不符合該對話情景下的常識或常理,那么該選項往往不是答案。
【例1】 (06-6 Passage One)
【預(yù)覽選項】
11. [A] Social work.
[B] Medical care.
[C] Applied physics.
[D] Special education.
12. [A]The timely advice from her friends and relatives.
[B] The two-year professional training she received.
[C] Her determination to fulfill her dream.
[D] Her parents’ consistent moral support.
13. [A] To get the funding for the hospitals.
[B] To help the disabled children there.
[C] To train therapists for the children there.
[D] To set up an institution for the handicapped.
【聽前預(yù)測】
預(yù)覽三道題各選項,由medical care(醫(yī)療護理), hospitals, 以及therapists(治療專家)可推測本文可能與醫(yī)療工作有關(guān);而由special education(特殊教育),disabled(殘疾的)和handicapped(殘疾的)可推測本文還可能與殘疾人特殊教育有關(guān),但12、13題各選項并沒有涉及到任何有關(guān)教育的問題。因此綜合來看,本文主題很可能是關(guān)于殘疾人的醫(yī)療工作。
11.四個選項均是某一學(xué)科領(lǐng)域,由前面對主題的分析可推斷本題答案為[B]Medical care的可能性較大,聽音時再確認具體是哪個領(lǐng)域。
12.選項特點表明本題很可能是關(guān)于影響“她”做某種決定的因素(friends and relatives, parents, training, determination)。聽音時主要判斷是來自“誰”的因素。來源:考試大
13.選項均為不定式形式,表明本題很可能是考查某事的目的或原因。[A]是有關(guān)資金問題,偏離主題,不大可能為答案。聽音時需留意以下要點:help disabled children;train therapists;set institution for handicapped。
【聽音驗證】
Born and raised in central Ohio, I’m a country girl through and through. [11] I’m currently studying to become a physical therapist, a career path that marks a greater achievement for me. At Ohio State University, admission into the physical therapy program is intensely competitive. I made it pass the first cuts the first year I applied, but was turned down for admission. I was crushed, because for years I have been determined to become a physical therapist. I received advice from friends and relatives about changing my major and finding another course for my life. I just couldn’t do it. I knew I could not be as happy in another profession. [12] So I stilled myself, began to work seriously for another year and reapplied. Happily I received notice of my admission. Later, I found out that less than 15% of the applicant had been offered positions that year. Now in the first two years of professional training, I couldn’t be happier with my decision not to give up on my dream. My father told me that if I wanted it badly enough, I would get in. Well, Daddy, I wanted it. So there.
After graduation, I would like to travel to another country, possibly a Latin American country and [13] work in a children's hospital for a year or two. So many of the children there are physically handicapped but most hospitals don’t have the funding to hire trained staff to care for them properly. I would like to change that somehow.
【答案解析】
11. What is the speaker's field of study?
【解析】選[B]。推斷題。本題是問說話者研究的領(lǐng)域是什么。根據(jù)文中的studying to become a physical therapist可知說話人目前在學(xué)習(xí)成為一名理療師,而physical therapist明顯屬于medical care的范疇,由此可推知說話人的學(xué)習(xí)領(lǐng)域?qū)儆趍edical care(醫(yī)療)范疇。故答案為[B]。解答此題時切忌將physical therapist(理療師)中的physical與physics(物理學(xué))聯(lián)系起來而誤選[C]。
12. According to the speaker, what contributed to her admission to Ohio State University?
【解析】選[C]。推斷題。本題是問說話者被俄亥俄州立大學(xué)錄取的原因是什么。根據(jù)文中So I stilled myself, began to work seriously for another year and reapplied.一句可知說話人堅持了自己的夢想,并努力為實現(xiàn)夢想而奮斗,由此可推知她最終被錄取是因為她determination to fulfill her dream(實現(xiàn)夢想的決心),故答案為[C]。本題的答案是解答本題要注意不能根據(jù)只言片語妄下結(jié)論,如聽到received advice from friends and relatives就誤選[A]。
13. Why does the speaker want to go to a Latin American country?
【解析】選[B]。細節(jié)題。本題是問說話者想去拉美國家的原因是什么。根據(jù)文中work in a children's hospital for a year or two. So many of the children there are physically handicapped but most hospitals don’t have …可知說話人想去拉美國家是為了help the disabled children there(幫助那里的殘疾兒童),故答案為[B]。

