GMAT閱讀暗示推理題型新解

字號:

GMAT閱讀的各類題型中,暗示推理題屬于難度較大的一類,很多考生往往認(rèn)為GMAT閱讀除了中心思想題以外,其他題目都應(yīng)歸屬細(xì)節(jié)題,不管是GMAT閱讀還是GRE閱讀,我們只要順應(yīng)文章的思路,把握好文章的主旨及結(jié)構(gòu),不言而喻,我們就為解題思路找到了一塊敲門磚,解題以前,讓我們暫時從大腦中剔除這樣一種思路,那就是不要專注于某道題屬于哪一種類型,而我們對題型進(jìn)行歸類的目的之一是讓你事先對GMAT閱讀的各個出題點進(jìn)行綜合把握,以便在考試時對題目的解答有一個合理的掌控程度,畢竟GMAT閱讀題型復(fù)雜多變,無法將全部題目都能對應(yīng)到它應(yīng)屬的題型范疇,GMAT閱讀真正考察的是你的解題能力而非你的閱讀能力,了解了這一點以外,我們就應(yīng)能學(xué)會在文章中順藤摸瓜的本領(lǐng),下面就讓我們結(jié)合題目舉例對GMAT暗示推理題型的整體特點作一概括性的總結(jié)。
    GMAT暗示推理題的基本問法:
    1) It can be inferred from the passage that the author agrees most……….
    2) The author would most likely agree with which of the following………
    3) The passage suggests that……….
    4) The author implies that………..
    從上述提問特點中,我們可以窺得在GMAT閱讀中,往往題干中所提及的問題的答案已經(jīng)暗含在了文章段落的某一處。請看下面這個例子:
    Now Congress, in apparent agreement, has required by law that businesses awarded federal contracts of more than $500,000 do their best to find minority subcontractors and record their efforts to do so on forms filed with the government. Indeed, some federal and local agencies have gone so far as to set specific percentage goals for apportioning parts of public works contracts to minority enterprises.
    It can be inferred from the passage that, compared with the requirements of law, the percentage goals set by “some federal and local agencies” are
    (A)More popular with large corporations
    (B) More specific
    (C) Less controversial
    (D) Less expensive to enforce
    (E) Easier to comply with
    題目解析:
    本題顯而易見,是讓我們從“Indeed, some federal and local agencies have gone so far as to set specific percentage goals for apportioning parts of public works contracts to minority enterprises”這句話中去理解該題,其答案的信息來源其實已經(jīng)在斜體部分體現(xiàn)了出來,既然一些聯(lián)邦和地方機(jī)構(gòu)從某種程度上已經(jīng)完全滿足甚至是超出了國會的做法-----他們甚至規(guī)定了公共合同中必須分給少數(shù)民族公司的具體比例----那么我們便很容易的斷定此題的答案為B.
    某些GMAT閱讀文章中,作者往往為了實現(xiàn)其論述的說服力,往往會在文章中安排一個或幾個對比點,所謂對比點是指作者對不同事物或不同對象的某一個或某幾個方面進(jìn)行的比較性闡述,而考題中往往會針對這些比較點去進(jìn)行問題設(shè)計,通過文章中給出的對比內(nèi)容,考題會讓我們推斷出事物的屬性或特點。如下例所示:
    Building on Quarles’ analysis of the latter group, Sylvia Frey studied the former slaves who emigrated to British colonies in Canada. According to Frey, these refugees—the most successful of the African American Revolutionary War participants—viewed themselves as the ideological heirs of the American Revolution.
    According to the passage, which of the following is true about the African American Revolutionary War participants who settled in Canada after the American Revolution?
    Although they were politically unaligned with either side, they identified more with British ideology than with American ideology.
    While they were not immediately betrayed by the British, they ultimately suffered the same fate as did African American Revolutionary War participants who were resold into slavery in the West Indies.
    They settled in Canada rather than in African because of the greater religious freedom available in Canada.
    They were more politically active than were African American Revolutionary War participants who settled in African
    They were more successful than were African American Revolutionary War participants who settled Africa.
    題目解析:
    當(dāng)我們看完此題之后,在追溯至文章中,“the most successful of the African American Revolutionary War participants”,這里有一個級表達(dá),“the most successful”這就是我在前文中所說的強(qiáng)對比,如果文章里所比較的幾個事物中,其中作者對一個事物在某一方面進(jìn)行了“級”描述,那么我們就可以推定此事物的某個方面“強(qiáng)于”其他事物,因此本題選E.
    在暗示推理題里,我們可以采用三段論的策略,即,如果作者指出A大于B, 且B大于C, 那么我們就可以斷定作者是在向我們進(jìn)行如下暗示:A大于C. 當(dāng)作者由一個共同概念聯(lián)系著的兩個前提推出某個結(jié)論時,我們便可采用此法。在實際的解題過程中,只要我們能夠識破作者的思路,這種隱含的暗示就會自動顯現(xiàn)原形,首先需要考生做到的就是突破對文章結(jié)構(gòu)的整體認(rèn)識,畢竟在時間非常有限的條件下,要想完整的理解文章的細(xì)節(jié)實難做到,對于暗示推理題來講,一個可以制勝的策略,就是準(zhǔn)確的定位