全國(guó)職稱英語(yǔ)考試綜合類C級(jí)課堂筆記:閱讀理解第2講5

字號(hào):

答案及解析:來源:考試大
    1. 文章主題分析:Florence Nightingale
    Florence Nightingale was born in Florence,Italy,while her wealthy English parents were traveling in Europe.As a child,she traveled to many places with her family and learned how to speak several languages.
    由劃線句內(nèi)容可以判斷該文章講述Florence Nightingale這個(gè)人,可能會(huì)涉及到有關(guān)它一生的內(nèi)容。
    1 Florence Nightingale was born into a rich
    A Italian family.
    B Russian family.
    C English family.
    D German family.
    C.分析:細(xì)節(jié)題。問題問及Florence Nightingale的出生,從文章開頭開始查找,注意文章中出現(xiàn)的與出生有關(guān)的詞語(yǔ)。這樣發(fā)現(xiàn)答案相關(guān)句:
    Florence Nightingale was born in Florence,Italy,while her wealthy English parents were traveling in Europe.(該句直接揭示了她父母的情況:英國(guó)人。)As a child,she traveled to many places with her family and learned how to speak several languages.
    考點(diǎn):考察考生的細(xì)心。來源:考試大
    2 Nightingale’s parents did not approve of her decision
    A to work as a doctor.
    B to care for sick people.
    C to fight in the war with Russia.
    D to travel to hospitals all over Europe.
    B.分析:細(xì)節(jié)題。利用題干中出現(xiàn)的特征詞Nightingale’s parents和核心詞approve of作為答案線索,這樣發(fā)現(xiàn)答案相關(guān)句:
    When Nightingale was 17,she told her family that she was going to help sick people.Her parents did not approved,but Nightingale was determined(與decision相呼應(yīng)).該句內(nèi)容直接回答了問題,因此B(照顧窮人)是答案。
    考點(diǎn):考察省略句的解讀。(Her parents did not approved (of her decision to help sick people),but Nightingale was determined (to help sick people.))
    care for v. 喜歡, 照顧;照料
    e.g. I don't care for tea. 我不喜歡喝茶。
    e.g. He's good at caring for sick animals. 他精心照料生病的牲畜。
    3 It was not until the war with Russia that Nightingale
    A got to work in a hospital.
    B began to study nursing.
    C started to care for sick people in their homes.
    D became the head of Gentlewomen During Illness
    A.分析:細(xì)節(jié)題。利用題干中出現(xiàn)的特征結(jié)構(gòu)作為答案線索,這樣找到答案相關(guān)句:
    She traveled to hospitals a11 over Europe.She saw that doctors were working too hard.She saw that patients died because they did not get enough care.Nightingale felt that women could be doing more to help doctors take care of sick people.
    Nightingale knew that in order for nurses to do more,they needed special training in how to take care of sick people.Nightingale went to a hospital in Germany to study nursing.Then she returned to London and became the head of a group of women、called Gentlewomen During illness.These women cared for sick people in their homes.
    In 1 854, England was fighting a war with Russia.News reporters wrote about the terrible conditions in the hospitals that cared for the wounded.People demanded that something be done about it.A leader of the government asked Florence Nightingale to take some nurses into the war hospitals.So,in November 1 854,Nightingale finally got to work in a hospital.(該句內(nèi)容直接回答的問題:直到與俄國(guó)的戰(zhàn)爭(zhēng)開始的時(shí)候,Nightingale才開始在醫(yī)院里工作)
    考點(diǎn):考察表達(dá)特殊邏輯結(jié)構(gòu)的語(yǔ)句:結(jié)果句。來源:考試大
    4 On the battle fields Nightingale and her nurses proved to be
    A as bad as the doctors had expected.
    B quite generous.
    C less than useful.
    D very helpful.來源:考試大
    D.分析:總結(jié)概括題。借助常識(shí)判斷A和C(沒什么用)肯定不是答案。作為與C成反意項(xiàng)的D成為答案的可能性很大。注意到題干提到的是“Nightingale and her nurses”,利用這個(gè)結(jié)構(gòu)作為答案線索,這樣找到答案相關(guān)句:
    She took along 38 nurses whom she had trained herself.
    At first,the doctors on the battlefields did not want Nightingale and her nurses in their hospitals.They did not believe that women could help.But in fact,the nurses did make a difference.They worked around the clock,tending the sick.Thanks to their hard work,many wounded soldiers survived.(該句內(nèi)容反映出Nightingale and her nurses作了很突出的工作)
    考點(diǎn):考生推斷總結(jié)能力。來源:考試大
    5 Nightingale played a great role in
    A the building of war hospitals.
    B the education of women.
    C the development of nursing.
    D the improvement of working conditions for women.
    C.分析:借助上面問題的解答,知道“Nightingale和她的護(hù)士”是文章的中心,因此判斷C是答案。
    After the War, Nightingale and her nurses were treated like heroes.Finally, in 1860,she started the Nightingale School for Nurses.In time(最終),thanks to Florence Nightingale,nursing became an important part of medicine.