全國職稱英語考試衛(wèi)生類C級課堂筆記概括大意第七講2

字號:

答案與解析:
    1.文章主題分析:intelligence: a changed view
    (第1段) Intelligence was believed to be a fixed entity, some faculty of the mind that we all …
    (第2段)Today, we are beginning to think differently….
    (第3段)There are evidences that support the view that we have to distinguish between genetic intelligence and observed intelligence.
    因此判斷文章主題涉及到人們(隨著時間變化?)對智力的不同看法。
    2. 被選項分析:
    A. Main results of recent researches
    B. Popular doubt about the New View
    C. Effect of environment on intelligence
    D. Intelligence and Achievement
    E. Impact on school education
    F A changed View of Intelligence
    劃線結(jié)構(gòu)是被選項中的核心結(jié)構(gòu),也是可以作為答案線索的結(jié)構(gòu)。
    A. Main results of recent researches
    B. Popular doubt about the New View
    C. Effect of environment on intelligence
    D. Intelligence and Achievement
    E. Impact on school education
    F A changed View of Intelligence
    1. paragraph 2___
    Today, we are beginning to think differently. …There is considerable evidence now which shows the great influence of environment both on achievement and intelligence. Children with poor home backgrounds not only do less well in their school work and intelligence tests but their performance tends to deteriorate gradually compared with their more fortunate classmates.
    1. C. 分析:在段落中第2句發(fā)現(xiàn)了“influence of environment both on achievement and intelligence”,該結(jié)構(gòu)含義與C的內(nèi)容一致(環(huán)境對智力的影響),而且在段落的后面部分發(fā)現(xiàn)了用“窮孩子和富人家的孩子進行比較”的例子,因此肯定D是答案。
    A. Main results of recent researches
    B. Popular doubt about the New View
    D. Intelligence and Achievement
    E. Impact on school education
    F A changed View of Intelligence
    2. paragraph 4 ___
    The two major findings have emerged from these researches. (與A呼應(yīng))Firstly, the greater part of the development of observed intelligence occurs in the earliest years of life. It is estimated…。 Secondly, the most important factors in the environment are language and psychological aspects of the parent-child relationship…
    2. A。分析:抓住段落結(jié)構(gòu):“觀點總結(jié)句+ 分層說明 (The two major findings have emerged from these researches(從這些研究中形成了兩大主要研究結(jié)果). Firstly,.. Secondly, ..)”判斷A是答案。
    B. Popular doubt about the New View
    D. Intelligence and Achievement
    E. Impact on school education
    F A changed View of Intelligence
    3. paragraph 5 ___
    These research findings have led to a revision in our understanding of the nature of intelligence.(觀點句,在內(nèi)容上與F呼應(yīng)) Instead of it being some largely inherited fixed power of the mind, we now see it as a set of developed skills with which a person copes with any environment. …
    3. F. 分析:段首句(觀點句)的句意與F一致,而且隨后的句子中也提到了“we now see it as a set of developed skills..(我們現(xiàn)在把它看作是一套后天習(xí)得的技能)”—反應(yīng)“變化了的觀點”,所以判斷F是答案。
    B. Popular doubt about the New View
    D. Intelligence and Achievement
    E. Impact on school education
    4. paragraph 6 ___
    The modern ideas concerning the nature of intelligence are bound to have some effect on our school system. (觀點句,在內(nèi)容上與E呼應(yīng)) ..With the move toward comprehensive education and the development of unstreamed classes, fewer children will be given the label “Low IQ” which must inevitably condemn a child in his own, if not society’s eye. The idea that we can teach children to be intelligent in the same way that we can teach them reading or arithmetic is accepted by more and more people.