全國(guó)職稱英語(yǔ)考試?yán)砉ゎ怉B級(jí)課堂筆記:閱讀判斷第2講3

字號(hào):

答案及解析:
    1. 文章主題分析:Mother Nature Shows Her Strength
     Tornadoes(龍卷風(fēng))and heavy thunderstorms moved across the Great Lakes and into Trumbull County on Saturday evening. The storms were dramatic and dangerous.
     George Snyder was driving the fire truck down Route 88 when he first noticed that a funnel (漏斗狀的)cloud was behind him.“I stopped the truck and watched the funnel cloud.It was about 100 feet off the ground and I saw it go up and down for a while.It was moving toward Bradley Road and then suddenly it disappeared.”Snyder said.
     Snyder only saw one of the funnel (煙斗)clouds that passed through northeastern Ohio on Saturday.In Trumbull County, a tornado turned trees onto their sides.Some trees fell onto houses and Cars.Other trees fell into telephone and electrical wires as they went down.
     Amanda Symcheck was having a party when the storm began.“I knew something was wrong,”she said.“I saw the sky go green and pink(粉紅色).Then it sounded like a train rushing toward the house.I started crying and told everyone to go to the basement for protection.”
     The tornado caused a lot of damage to cars and houses in the area.It will take a long time and much money to repair everything.There was also serious water damage from the thunderstorms.The heavy rains and high wind caused the power to go out in many homes.
     The storms caused serious flooding in areas near the river.More than four inches of rainfall in parts of Trumbull County.The river was so high that the water ran into streets and houses.來(lái)源:考試大
    Many streets had to be closed to Cars and trucks because of the high water.'This made it difficult for fire trucks.police cars,and other rescue vehicles to help people who were in trouble.
     Many people who live near the river had to leave their homes for their own safety.Some people reported five feet of water in their homes.Local and state of officials opened emergency shelters for the people who were evacuated(撤走).The Red Cross served meals to them.
     “This was a really intense storm.”said Snyder.”People were afraid, Mother Nature call be fierce.We were lucky this time.No one was killed.”.
    借助文章中反復(fù)出現(xiàn)的詞匯storm和tornado(龍卷風(fēng))判斷文章主要談?wù)摗白匀唤缰旋埦盹L(fēng)災(zāi)難”
    2.判斷題選項(xiàng)判斷公式:來(lái)源:考試大
    item1 right+ item2 right +..right = right;
    item1 wrong (or item2 wrong or..wrong)= wrong;
    item 1 not mentioned (or item 2 not mentioned or..not mentioned) = not mentioned;
    3.直接看題,解題
    1 The weather was nice in Trumbull County on Saturday evening.
     A Right B Wrong C Not mentioned
    B.分析:題干中涉及到的細(xì)節(jié)信息較多,考慮把題干劃分成2層:The weather was nice in Trumbull County + on Saturday evening。借助題干中出現(xiàn)的特征結(jié)構(gòu)Trumbull County 和 Saturday evening作為答案線索,這樣發(fā)現(xiàn)答案相關(guān)句:
    Tornadoes(龍卷風(fēng))and heavy thunderstorms moved across the Great Lakes and into
    Trumbull County on Saturday evening.(該句直接包含了信息1和信息2的內(nèi)容,而且在內(nèi)容上與題干的內(nèi)Trumbull縣在那天晚上的天氣應(yīng)該很糟糕。),因此判斷問(wèn)題句的說(shuō)法不正確。) The storms were dramatic and dangerous.
    2 George Snyder was a fire fighter.
     A Right B Wrong C Not mentioned
    A.分析:題干中的信息量較少,因此考慮直接把題干內(nèi)容看成1層信息,利用題干中出現(xiàn)的特征詞George Snyder作為答案線索,這樣發(fā)現(xiàn)答案相關(guān)句:
    George Snyder was driving the fire truck down Route 88 when he first noticed that a funnel (漏斗狀的)cloud was behind him.(從該句句意可以推斷出“George Snyder是救火隊(duì)員”)
    4 Power supply system was not damaged during the storm·
     A Right B Wrong C Not mentioned來(lái)源:考試大
    B.分析:考慮把題干的內(nèi)容劃分成2層:Power supply system was not damaged + during the storm,利用題干中出現(xiàn)的核心詞Power作為答案線索,這樣發(fā)現(xiàn)答案相關(guān)句:
    The tornado                                           caused a lot of damage to cars and houses in the area.It will take a long time and much money to repair everything.There was also serious water damage from the thunderstorms.The heavy rains and high wind caused the power to go out in many homes·(劃線句中直接包含了信息1和信息2的內(nèi)容,而且在語(yǔ)意上與問(wèn)題句的內(nèi)容相反:原文說(shuō)“大雨和強(qiáng)風(fēng)造成許多家庭停電”)
    High: adj. 猛烈的,強(qiáng)勁的, 高等的,復(fù)雜的來(lái)源:考試大
    high winds狂風(fēng)來(lái)源:考試大
    high forms of animal life動(dòng)物生態(tài)的高級(jí)形式
    higher mathematics高等數(shù)學(xué)來(lái)源:考試大
    5 There had not been such a severe storm in Trumbull County for a hundred years
     A Right B Wrong C Not mentioned來(lái)源:考試大
    C.分析:考慮把題干內(nèi)容劃分成2層:There had not been such a severe storm in Trumbull County + for a hundred years,利用題干中出現(xiàn)的特征短語(yǔ)a hundred years作為答案線索,這樣發(fā)現(xiàn)文章中根本沒(méi)有這樣時(shí)間狀語(yǔ)結(jié)構(gòu)出現(xiàn),因此判斷該句為“沒(méi)提到”。
    6 Rescue vehicles had a hard time getting to people.
     A Right B Wrong C Not mentioned
    A.分析:題干的內(nèi)容較單一,直接看成1層信息,利用題干中的核心結(jié)構(gòu)Rescue vehicles作為答案線索,這樣發(fā)現(xiàn)答案相關(guān)句:來(lái)源:考試大
    Many streets had to be closed to Cars and trucks because of the high water.'This made it difficult for fire trucks.police cars,and other rescue vehicles to help people who were in trouble·(該句句意與問(wèn)題句的內(nèi)容一致,因此判斷問(wèn)題句的說(shuō)法正確。)
    7 Several people were missing during the storm.
     A Right B Wrong C Not mentioned
    C.分析:考慮把題干內(nèi)容劃分成2層:Several people were missing + during the storm,利用題干中的核心詞missing作為答案線索,并順著上一題的答案位置往下找,這樣發(fā)現(xiàn)文章中該詞或與該詞含義接近的詞(not found, lost, gone)都沒(méi)有出現(xiàn),這樣判斷問(wèn)題句的說(shuō)法為“沒(méi)提到”。