全國職稱英語考試衛(wèi)生類C級課堂筆記概括大意第五講

字號:

例題解析:
    China seek donors to narrow bone marrow(骨髓)gap
    1 China has launched a campaign to recruit more bone marrow donors,amid a shortage of funds as well as of sibling donors who could help the growing number of patients in need of life-saving transplants,state media reported on Monday.
    2 The Chinese Red Cross began the national campaign over the weekend to find donors for some 4 million patients suffering from leukaemia, thalassaemia and other blood diseases and awaiting bone marrow transplants,the official China Daily said.Every year China has 40,000 new leukaemia patients,most of them under 35 and 50 per cent of them children, the newspaper said.Other reports have linked China’s growing childhood leukaemia to solvents and building materials used in interior decoration.
    3 With a tiny pool of bone marrow donors, weakened by the absence of sibling donors for most children because of China’s one-child policy, doctors rely on donors from Taiwan to save many young leukaemia patients,the Beijing Evening News said last weekend.Taiwan,with a population of 22 million,has 210,000 registered donors compared with fewer than 30,000 donors among mainland China’s 1.3 billion people.the newspaper said.
    4 Yet the lack of registered donors may reflect a lack of funding for testing and recording data on potential donors rather than a lack of volunteers,the newspaper said.China needs a pool of at least 100.000 donors but testing them would cost more than 50 million yuan (6 million dollars),it said.
    5 The Hong Kong Marrow Match Foundation said it has helped “a handful” of patients in
    Beijing,Shanghai and other cities.‘‘The number of requests is increasing’’ from mainland
    China;including direct calls to the charity from desperate patients or relatives.said the foundation’s donor coordinator Marven Chin.But the cost of extracting bone marrow from one of the foundation’s 40,000 registered donors and flying it by courier has to be borne by the patients,and many of them have to be aided financially,Chin said.
    詞匯:
    marrow n.髓,骨髓
    amid prep.在……中,在……當(dāng)中
    sibling n.兄弟(或姐妹),同胞
    transplant n.移植物
    leuk(a)emia n.白血病
    thalass(a)emia 珠蛋白生成, 障礙性貧血,地中海貧血
    solvent n.溶劑,溶媒
    pool n.儲備庫
    charity n.慈善團體
    desperate adj.絕望的
    coordinator n.協(xié)調(diào)人
    extract vt.抽出
    courier n.送急件的人,信使
    recipient n.接受者練習(xí):
    1. Paragraph 2
    2. Paragraph 3
    3. Paragraph 4
    4. Paragraph 5
    A Urgent Need for Both Donors and Funds
    B Shortage of Donors
    C Desperate Leukaemia Patients
    D Seriousness of the Current Situation
    E Shortage of Funds
    F Comparison Between Mainland and Hong Kong and Taiwan
    5. It seems that many of the recipients are not rich enough
    6. At present the number of bone marrow donors in mainland China is
    7. Some solvents and building materials are considered
    8. Obviously,recruiting voluntary bone marrow donors in mainland China is
    A about one percent of the total population
    B to be responsible for childhood leukaemia
    C an urgent and tough task to be accomplished
    D less than one third of the minimum
    E an expensive cost to be paid
    F to afford the cost of bone marrow transplantation答案及解析:
    1.文章標(biāo)題分析:China seek donors (捐贈者/donate) to narrow bone marrow (骨髓)gap
    2.小標(biāo)題被選項分析:(注意被選項中的核心詞和特征詞)
    A. Urgent need for both donors and funds (核心詞)
    B. Shortage of donors(核心詞)
    C. Desperate leukemia(白血?。﹑atients(特征詞)
    D. Seriousness of the current situation(核心詞)
    E. Shortage of funds(核心詞)
    F. Comparison between mainland and Hong kong and Taiwan (特征詞)
    3.直接解題:
    A.Urgent need for both donors and funds (核心詞)
    B.shortage of donors(核心詞)
    C.Desperate leukemia(白血病)patients(特征詞)
    D.Seriousness of the current situation(核心詞)
    E.Shortage of funds(核心詞)
    F.Comparison between mainland and Hong kong and Taiwan (特征詞)
    1. Paragraph 2. ____.
    The Chinese Red Cross began the national campaign over the weekend to find donors for some 4 million patients suffering from leukemia, thalassaemia and other blood diseases awaiting none marrow transplants, the official China Daily said. Every year China has 40,000 new leukemia patients, most of them under 35 and 50 percent of them children. The newspaper said. Other reports have linked China’s growing childhood leukemia to solvents and building materials used in interior decoration.
    1. D. 分析:思路特點:注意段落中心詞 --Leukemia的反復(fù)出現(xiàn)暗示C可能是答案,但C強調(diào)的是“白血病人的絕望”,可是段落中并沒有出現(xiàn)該詞或其近義詞,因此判斷C只是干擾項。避重就輕,抓住段落中的特殊句子“舉例句”—段首句和段未句都較長,因此注意段落中的舉例句,該句說“每年中國新增4萬名白血病患者,其中大多數(shù)的都是35歲以下,而其中的一半患者是孩子。”對比該句句意和被選項判斷D(當(dāng)前狀況的嚴重性)最合適。
    A Urgent need for both donors and funds (核心詞)
    B shortage of donors(核心詞)
    C Desperate leukemia(白血病)patients(特征詞)
    E Shortage of funds(核心詞)
    F Comparison between mainland and Hong kong and Taiwan (特征詞)
    2. Paragraph 3. ____.
    With a tiny pool of bone marrow donors, weakened by the absence of sibling donors for most children because of China’s one-child policy(。。因為。。造成。。而這也進一步削弱了骨髓捐贈者的儲備量), doctors rely on donors from Taiwan to save many young leukemia patients, the Beijing Evening News said last weekend. Taiwan, with a population of 22 million, has 210,000 registered donors compared with fewer than 30,000 donors among mainland China’s 1.3 billion people, the newspaper said.
    2. B。 分析:思路特點: 注意段落中的中心詞-- Taiwan 反復(fù)出現(xiàn),所以推測F是答案,但是F中的Hong kong 并沒有在段落中出現(xiàn),因此判斷F是干擾項。 “避重就輕”—段首句很長,所以看段未句:段未句說“臺灣人口22百萬,有21萬捐贈者,而中國的13億人中捐贈者還不到3萬人”因此判斷B是答案(A的中核心詞“資金”沒有在段落中出現(xiàn)。所以不選擇。)
    A Urgent need for both donors and funds (核心詞)
    C Desperate leukemia(白血?。﹑atients(特征詞)
    E Shortage of funds(核心詞)
    F Comparison between mainland and Hong kong and Taiwan (特征詞)
    3. Paragraph 4. ____.
    Yet the lack of registered donors may reflect a lack of funding for testing and recording data on potential donors rather than a lack of volunteers, the newspaper said. China needs a pool of at least 100,000 donors but testing them would cost more than 50 million Yuan (6 million dollars), it said.
    3. E. 分析:思路特點:段落中句子中的詞語/結(jié)構(gòu)語意。a lack of funding, rather than a lack of volunteers, cost more than 50 million Yuan (6 million dollars)這些結(jié)構(gòu)的含義表明“缺少基金”,因此E是答案。
    A Urgent need for both donors and funds (核心詞)
    C Desperate leukemia(白血?。﹑atients(特征詞)
    F Comparison between mainland and Hong kong and Taiwan (特征詞)
    4. Paragraph 5. ____.
    The Hong Kong Marrow Match Foundation said it has helped “a handful” of patients in Beijing, Shanghai and other cities. … But the cost of extracting bone marrow from one of the foundation’s 40,000 registered donors and flying it by courier has to be borne by the patients, and many of them have to be aided financially, Chin said.
    4. A. 分析:思路特點:注意被選項中的核心詞。判斷A是答案:因為C中的“白血病”在段落中沒有出現(xiàn),因此C不是答案; F中的特征詞“大陸,香港,臺灣”在段落中沒有出現(xiàn),因此F不是答案。
    A.a(chǎn)bout one percent of the total population
    B.to be responsible for childhood leukemia
    C.an urgent and tough task to be accomplished
    D.less than one third of the minimum
    E.an expensive cost to be paid
    F. to afford the cost of bone marrow transportation
    5. It seems that many of the recipients are not rich enough ___.
    5. F 。 分析:enough 后應(yīng)該跟不定式結(jié)構(gòu)to do sth..因此從語法角度上看B和F合適。從搭配語意(很多接受骨髓移植者不夠富有不能支付骨髓移植的費用。)上F合適。
    A.a(chǎn)bout one percent of the total population
    B.to be responsible for childhood leukemia
    C an urgent and tough task to be accomplished
    D less than one third of the minimum
    E an expensive cost to be paid6. At present the number of bone marrow donors in mainland China is ____.
    6. D。分析:利用“the number of bone marrow donors 和mainland”作為答案線索,這樣發(fā)現(xiàn)答案相關(guān)句:(第3段)..compared fewer than 30,000 donors among mainland China’s 1.3 billion people, the newspaper said. (第4段) China needs a pool of at least 100,000 donors but testing them would cost..30,000/100,000 = 1/3, 因此判斷D是答案。
    A.a(chǎn)bout one percent of the total population
    B.to be responsible for childhood leukemia
    C an urgent and tough task to be accomplished
    E an expensive cost to be paid
    7. Some solvents and building materials are considered ____.
    7. B。分析:consider 后通常跟to 或as ,因此判斷B是答案。
    A.a(chǎn)bout one percent of the total population
    C an urgent and tough task to be accomplished
    E an expensive cost to be paid
    8. Obviously, recruiting voluntary bone marrow donors in mainland China is ___.
    8. C。分析:根據(jù)搭配含義(很明顯,中國的大陸招募骨髓移植自愿者是一項緊迫而艱巨的任務(wù))判斷C合適。