英語(yǔ)六級(jí)模擬試卷(30)--閱讀3

字號(hào):

Passage Three
    Questions 31 to 35 are based on the following passage:
    In Japan’s capital city of Tokyo, earthquake danger limits the height of buildings. The city has spread out far and the traffic has become so heavy that it is very difficult to get from one place to another. The price of land, too, has skyrocketed. All this explains why a group of Japanese land developers came to the conclusion that there was nowhere to go but down. So far they have dug out space underground for fifteen major shopping centers, and the underground construction has only begun.
    What are some of the advantages of shopping and eating underground? Clean, filtered air is one of them. The city of Tokyo has one of the most serious smog problems in the world. Another advantage is that you escape the ever-present threat of traffic accidents on the city’s busy streets. Still another is the convenience of getting around: You’re usually right next to, or even in, a subway station. And you can even spend the night underground if you like. The Kyobashi Station, for example, in downtown Tokyo, has a hotel with a bar, restaurant, and barbershop.
    All sorts of surprises can be found in the underground world. At the enormous Shinjuku Subway Station you drive down a winding road lined with water fountains to arrive at a scarce item in Tokyo—a parking lot—and you find stores and shops a few steps away. In the second basement of the Toshiba is a “Fisherman’s Wharf” crowded with pleasant little seafood places. A tunnel that connects the Hibiya and Sanshin Buildings has a number of art galleries, as well as medical and dental clinics. In between are little coffee shops where you can relax and get refreshments.
    Probably the most versatile of the underground wonders, and certainly the most complicated to build, is the Yaesu Subcenter at the heart of the city, where four subway lines link up. Its shopping promenade, which is the size of three football fields, contains 350 stores. In Yaesu you can eat in a different place every day for three months. You can draw money out of a bank and invest it at a stockbroker’s office. There are tailors, watch repairers, furriers, florists, and book sellers. You can meditate in the Plaza of Water while gazing at eight tanks of rare fish. And you can even get arrested by a police officer from the Yaesu subterranean police station!
    
    Under all the commercial activity is a parking lot for 520 cars. And under that is a control center where TV monitors watch the devices that watch the air-its temperature, moisture, and purity. There is no alarm for earthquakes, which are common in Tokyo, but the experts feel that there would be fewer problems underground than on the surface in case of tremors. Yaesu also has emergency generators for power and a chemical system for fighting fire.
    Underground construction can be complex and expensive. At times, the Yaesu crews could work only three hours a day because their activities interfered with the running of the subway. Then there was the problem caused by finding unidentified water and gas pips. Since many of the municipal blueprints of pipe systems were destroyed during World War II, strange pipes kept turning up; and work had to be stopped while they were identified and taken care of by detour or replacement.
    There was also some resistance from the people above ground. A good many neighborhood shopkeepers began to picket the project crying, “underground is for moles.” They reasoned that they would lose a lot of their business to the underground competition. The Yaesu people countered by offering them a chance to buy stock in the project. There were a lot of takers, and this had the effect of quieting the complainers.The Yaesu builders wanted to go deeper, but after they had spent 31 million dollars, they ran out of money. Still, there seems to be little doubt that there will be further development down under. In a city like Tokyo, almost the only space left is underground.
    31.If you want to have your hair cut, you can go to the____.
    A) Hibiya and Sanshin Buildings
    B) Kyobashi Station
    C) Plaza of Water
    D) Second basement of the Toshiba
    32.It will take____to eat in a different place every day in Yaesu.
    A) 350 dollars B) 520 carsC) three months D) two hours
    33.Which of the following statements is NOT true?
    A) You can buy furs, flowers and books underground.
    B) The air is purified underground.
    C) You can eat fresh seafood underground.
    D) The Yaesu crew work day after night to finish the project.
    34.Why underground pipes are difficult to be identified?
    A) Water and gas pipes are not taken care by construction workers.
    B) Underground pipe systems were destroyed during World War II.
    C) Many city planning blueprints can be found nowhere.
    D) Pipes were buried too deep underground.
    35.What can be inferred from the passage that?
    A) Tokyo is a city rich in land resources.
    B) Underground projects will develop further in the future.
    C) Underground projects are constructed for moles.
    D) When there is an earthquake, it’s safer to stay on the surface.
    Passage Three
    內(nèi)容概要:本文講述了日本東京由于受地震、交通、城市擁堵、地價(jià)過(guò)高等因素的影響,而在地下大建工程的事實(shí)。作者列舉了一些地下工程的好處并列舉了日本的一些大型地下工程。在羅列了種種好處及大型地下工程的規(guī)模后,作者也講述了在施工時(shí)間上,施工過(guò)程中及資金等方面面臨的種種困難。但利弊的比較以及結(jié)合東京目前的現(xiàn)實(shí),我們不難發(fā)現(xiàn),發(fā)展地下空間將是一條很有前途的發(fā)展方式。
    31.【答案】B。
    【譯文】如果想理發(fā),你可以去Kyobashi地下車站。
    【試題分析】詞義辨析題。
    【詳細(xì)解答】依據(jù)原文“The Kyobashi Station...has a hotel with a bar, restaurant, and barbershop”(Line7,Para2), “barbershop”的意思就是理發(fā)店。自然應(yīng)該選擇B。
    32.【答案】C。
    【譯文】在Yaesu,如果每天換不同的地方吃飯,那么要花三個(gè)月的時(shí)間。
    【試題分析】細(xì)節(jié)考察題。
    【詳細(xì)解答】依據(jù)原文“In Yaesu you can eat in a different place every day for three months”(Sentence 4, Para 4)。故選C。
    33.【答案】D。
    【譯文】Yaesu的施工人員夜以繼日的工作以完成這個(gè)工程,這個(gè)陳述是不正確的。
    【試題分析】細(xì)節(jié)推理題。
    【詳細(xì)解答】地下的大型購(gòu)物場(chǎng)所可以大到三個(gè)足球場(chǎng)那么大,要買毛皮衣、鮮花和書(shū)自然很容易,吃到海鮮也很容易,故A)C)是正確的。地下建筑有什么好處呢? “Clean, filtered air is one of them”可見(jiàn)地下空氣是凈化過(guò)的,故B)也是正確的。只是地下工程很難進(jìn)行,一是由于受地鐵的影響,每天只能進(jìn)行三個(gè)小時(shí),可見(jiàn)D)的陳述是錯(cuò)誤的。
    34.【答案】C。
    【譯文】為什么地下管道的位置難以被確定,這是因?yàn)樵S多的城市規(guī)劃藍(lán)圖已經(jīng)找不到了。
    【試題分析】細(xì)節(jié)推理題。
    【詳細(xì)解答】A)項(xiàng)中陳述的建筑工人不注意這些地下管道,和這個(gè)問(wèn)題沒(méi)有任何邏輯關(guān)系。B)項(xiàng)干擾性很強(qiáng),如果你沒(méi)有細(xì)心閱讀,便會(huì)錯(cuò)選此項(xiàng)。依據(jù)原文 “...many ...blueprints...were destroyed...”可見(jiàn),毀壞的是藍(lán)圖而不是地下管道本身,故B)項(xiàng)應(yīng)排除。應(yīng)選擇C)項(xiàng),而D)項(xiàng)中,管道埋的很深顯然不是理由。
    35.【答案】B。
    【譯文】從文章中可以推斷,地下工程在未來(lái)將有更進(jìn)一步的發(fā)展。
    【試題分析】細(xì)節(jié)推理題。
    【詳細(xì)解答】A)項(xiàng)最容易被排除,如果東京土地資源豐富的話,那么就不用開(kāi)發(fā)地下資源了。C)項(xiàng)中闡述的。地下工程是專為鼴鼠建造的,這顯然不合邏輯,原文中出現(xiàn)的“underground is for moles”,只是為了表明一些反對(duì)地下工程人士的偏激觀點(diǎn),不可選。而D)項(xiàng)顯然與原文“experts feel that ...fewer problems underground than on the surface in case of tremors”沖突。