GCT英語閱讀理解專項(xiàng)訓(xùn)練(一)

字號:

Text 1
     China is already the world磗 third largest producer of electronics, and becoming a player in the global appliance market. Twenty years ago, U.S., European and Japanese compa璶ies started moving into China to supply the local market with household goods. Now those same companies are get璽ing whipped by Chinese competitors. Over the past six years, the market share of foreign TV makers in China has dropped from 70 percent to less than 20 percent. Matsushita opened the first microwave-oven plant in China in 1995. Two years later the Chinese compa璶y Galanz started making microwaves and selling them for half Matsushita磗 price.
     Chinese companies now make more than 43 million TVs yearly. Konka, one of China磗 largest TV makers, sells its branded TVs in the United States, and has set up factories in Mexico to service the American market; While TCL, anoth璭r major TV maker, exported 11 million units from its Chinese factories last year. It has more Southeast Asian fac璽ories than any other Chinese company.(164 words)
     1. This passage is primarily concerned with
     A. The world磗 third largest producer of electronics
     B. Chinese electronic companies
     C. China磗 largest TV makers
     D. The increase of China磗 electronics
     2. What do “whipped” mean?
     A. beat with a whip B. won
     C. defeatedD. suffered
     3. What is the decreased rate of the market share of foreign TV makers in China?
     A. 70%B. 20%
     C. 50%D. 20%--70%
     4. When did Galanz start making and selling microwaves?
     A. 1993B. 1994
     C. 1995D. 1997
     5. Which of the following produces more TV sets?
     A. GalanzB. Konka
     C. TCLD. Unknown
     答案:1. D 2. C 3. C 4. D 5. D
     Text 2
     Except for the Indians, the earliest backpackers in America were frontiersmen, who roamed the wilderness looking either for necessities such as food and water or for sources of wealth such as fur and gold. For them backpacking was a way of survival or a means of achieving what one day would be called the “American Dream”. Today, however, many people enjoy backpacking as a recreational activity. Shouldering a pack and leaving behind the world of telephone, television and traffic promise an exciting experience. Testing one磗 stamina (耐力) and skills are challenging a sense of one磗 place in the natural world can be rewarding .Moreover, backpacking is an activity that can last any length for time and can be enjoyed alone or with friends. Then too, a backpacking trip may be organized within a day or two. The backpacker and his friends have only to decide on their destination and then organize the all-important kit, whose contents they must depend on throughout their trip. A map, a compass, a flashlight, along with first equipment, food, and extra clothing can be rounded up without much difficulty. Once the backpackers have left word about where they go in a note on the refrigerator door or in a message on an answering machine, they can look forward to an adventure that will lift the spirit and nourish the soul. Their outing will enable them to return in a short time to the age of technology with the courage and independence of Natty Bumppo, who did indeed belong to the age of the frontier.
     6. The passage mainly discusses_________ .
     A. the early backpackersB. backpacking as a perfect form of recreation
     C. how backpacking startedD. why people of today are interested in backpacking
     7.The earliest backpackers were _____________.
     A. frontiersmenB. IndiansC. fur traders D. gold miners
     8. Early backpackers who roamed about in wilderness were interested in finding________ .
     A. means to realize the American dream B. recreation in life
     C. relief from the stress of everyday life D. daily necessities
     9. One of the advantages of backpacking is that ___________.
     A. it can help people to establish a link with nature
     B. it is a group activity and can cure a person磗 loneliness
     C. it is not so challenging as other activities
     D. it does not require people to decide on a destination
     10.According to the passage, Natty Bumppo was____________.
     A. an American national hero B. a character in a Hemingway novel
     C. a man of valorD. an Indian warrior
     6.【答案】D (北京安通學(xué)校提供)
     【解析】本文開頭簡要介紹 backpacking這種運(yùn)動(dòng)的起源。但這不是文中主要討論的內(nèi)容。可以看出,文中討論的重點(diǎn)是backpacking作為一種現(xiàn)代娛樂活動(dòng)為什么會深受許多人喜愛。D答案與此意相同,說明了文章的中心議題,是正確答案。
     7.【答案】B
     【解析】見原文開頭:Except for the Indians, the earliest backpackers in America were frontiersmen… 除了 Indians (印第安人), frontiersmen (未開發(fā)的邊疆居民)是美國最早的backpackers這說明Indians才是美國最早的backpackers,因此B項(xiàng)是正確選項(xiàng)。
     8.【答案】D
     【解析】見原文開頭……the earliest backpackers……,who roamed the wilderness looking either for necessities such as food and water or for sources of wealth such as fur and god……。D項(xiàng)與此意相符,是正確答案。
     9.【答案】A
     【解析】見它(backpacking)可以幫助人們與自然建立一種聯(lián)系。這說明在這項(xiàng)活動(dòng)中,人是融于自然的,它在人和自然之間建立了一種直接的聯(lián)系,這也正是這項(xiàng)活動(dòng)的好處所在。因此A答案是正確的。B它是一種群體活動(dòng),可以治療一個(gè)人的孤獨(dú)感;C它不像其它活動(dòng)一樣富有挑戰(zhàn)性;D它不要求人們決定自己的目標(biāo)。均非文中討論的內(nèi)容。
     10.【答案】C
     【解析】見見原文最后一句:Their outing will enable them to return in a short time to the age of technology with the courage and independence of Natty Bumppo, who did indeed belong to the age of frontier。C一個(gè)勇敢的人,符合文中的敘述,是正確的答案。A. 一個(gè)美國民族英雄;B. 海明威小說中的主人公;D. 一名印第安士兵。文中均未提到。