2014大連高考英語閱讀理解專練

字號:


    出國留學(xué)網(wǎng)高考頻道在考試后及時公布各科高考試題答案和高考作文及試卷專家點評。請廣大考生家長關(guān)注,祝福廣大考生在2013年高考中發(fā)揮出最佳水平,考出好成績!同時祝愿決戰(zhàn)2014高考的新高三學(xué)員能倍加努力,在2014年高考中也能取得優(yōu)異的成績。
    A
    Even before my father left us, my mother had to go back to work to support our family. Once I came out of the kitchen, complaining, “Mom, I can’t peel potatoes. I have only one hand.”
    Mom never looked up from sewing. “You get yourself into that kitchen and peel those potatoes,” she told me. “And don’t ever use that as an excuse for anything again!”
    In the second grade, our teacher lined up my class on the playground and had each of us race across the monkey bars, swinging from one high steel rod to the next. When it was my turn, I shook my head. Some kids
    behind me laughed, and I went home crying.
    That night I told Mom about it. She hugged me, and I saw her “we’ll see about that” look. The next afternoon, she took me back to school.
    At the deserted playground, Mom looked carefully at the bars.
    “Now, pull up with your right arm,” she advised. She stood by as I struggled to lift myself with my right hand until I could hook the bar with my other elbow. Day after day we practiced, and she praised me for every rung I reached. I’ll never forget the next time, crossing the rungs,
    I looked down at the kids who were standing with their mouths open.
    One night, after a dance at my new junior high, I lay in bed sobbing. I could hear Mom come into my room. “Mom,” I said, weeping, “none of the boys would dance with me.”
    For a long time, I didn’t hear anything. Then she said, “Oh, honey, someday you’ll be beating those boys off with a bat.” Her voice was faint and cracking. I peeked out from my covers to see tears running down her cheeks. Then I knew how much she suffered on my behalf. She had never let me see her tears. 1. Which of the following expressions can be used most suitably to describe Mom’s attitude when she made the child to peel potatoes? A. Cruel. B. Serious. C. Strict. D. Cold.
    答案解析:答案為C。 本題為細節(jié)推理題。由第二段媽媽說的話 “And don’t ever use that as an excuse for anything again!”可知,媽媽的話語非常堅定,對孩子要求非常嚴格,故答案為C。
    2. From the passage, we know monkey bars can help a child train ______. A. the skill to throw and catch things B. the speed of one’s hand movement
    C. the strength and skill to hang and sway D. the bodily skill to rotate round a bar
    答案解析:答案為C。本題為細節(jié)推理題。由第三段 “?had each of us race across the monkey bars, swinging from one high steel rod to the next.”可知,monkey bars 要求從一根高鐵杠搖蕩到另外一根,即訓(xùn)練兒童懸掛和搖蕩的力氣和技巧,故C選項正確。
    3. What does the sentence “I saw her ‘we’ll see about that’ look” imply?
    A. Mom believed every aim could be achieved if you stuck to it.
    B. The race across monkey bars was not difficult enough for a child to give up.
    C. Mom was determined to prove she herself was better than the teacher. D. What the child had said brought Mom great attraction and curiosity. 答案解析:答案為A。本題為語義理解題。“I saw her ‘we’ll see about that’ look” 出現(xiàn)在第四段,由本句話的下文 “The next afternoon, she took me back to school. At the deserted playground, Mom looked carefully at the bars.”和第五段 “Day after day we practiced, and she praised me for every rung I reached.”可知,媽媽聽說我因為不會monkey bars而遭到其他小朋友的嘲笑,就日復(fù)一日帶我去練習(xí),對我每一次的成功都給予表揚,可推斷,媽媽那臉上的表情表明在她的內(nèi)心世界里,她認為不論什么只要堅持就可以取得,故答案為A。B選項只是這句話的表層意思,C、D則離題太遠。
    4. When the child looked down at the kids, they were standing with their mouths open because ______.
    A. they felt sorry for what they had done before
    B. they were afraid the author might fall off and get hurt C. they wanted to see what the author would do on the bars D. they were astonished to find the author’s progress 答案解析:答案D。本題為細節(jié)推理題。由第三段 “Some kids behind me laughed, and I went home crying.” 我不會monkey bars 遭到其他小朋友的嘲笑到第五段 “I’ll never forget the next time, crossing the rungs, I looked down at the kids who were standing with their mouths open.” 我會了monkey bars后,其他小朋友自然會對我的進步和成功而感到驚訝,故答案為D。
    5. The most probable conclusion we can draw after reading the passage is ______.
    A. the last incident was sad enough to make Mom weep
    B. the child’s experience reminded Mom of that of her own
    C. Mom could solve any problem except the one in the last paragraph D. in fact Mom suffered more in the process of the child’s growth 答案解析:答案為D。本題為推理題。由最后一段最后一句話 “Then I knew how much she suffered on my behalf. She had never let me see her tears.” 可知,我最后意識到媽媽在我的成長過程中比我承受的痛苦要多得多,但是她從不讓我知道,故答案為D。
    B
    (part of Yanglan’s speech in Beijing’s bid for the 2008 Olympic games)
    Mr. President, Ladies and Gentlemen. Good afternoon! Before I introduce our cultural programs, I want to tell you one
    thing first about 2008. You're going to have a great time in Beijing.
    Many people are fascinated by China’s sport legends(傳奇)in history. For example, back to Song Dynasty, about the 11th century, people started to play a game called Cuju, which is regarded as the origin of ancient football. The game was very popular and women were also participating.
    Now, you will understand why our women football team is so good today. ??.
    With a concept inspired by the famed Silk Road, our Torch Relay will break new ground, traveling from Olympia through some of the oldest civilizations known to man-Greek, Roman, Egyptian, Byzantine, Mesopotamian, Persian, Arabian, Indian and Chinese. Carrying the message "Share the Peace, Share the Olympics," the eternal flame will reach new heights as it crosses the Himalayas over the world's highest summit - Mount Qomolangma, which is known to many of you as Mt. Everest. In China, the flame will pass through Tibet, cross the Yangtze and Yellow Rivers, travel the Great Wall and visit Hong Kong, Macau, Taiwan and the 56 ethnic communities who make up our society. On its journey, the flame will be
    seen by and inspire more human beings than any previous relay. I am afraid I can not present the whole picture of our cultural programs within such a short period of time. Before I end, let me share with you one story. Seven hundred years ago, amazed by his incredible edtions of a far away land of great beauty, people asked Marco Polo whether his stories about China were true. He answered: What I have told you was not even half of what I saw. Actually, what we have shown you here today is only a fraction of Beijing that awaits you.
    Ladies and gentlemen, I believe that Beijing will prove to be a land of wonders to athletes, spectators(觀眾) and the worldwide television audience alike. Come and join us. Thank you, Mr. President. Thank you all.
    1. In Yanglan’s speech, she mentioned a game called Cuju, she implied that _____.
    A. China is the original country of football.
    B. China is a country with a long history in sports. C. People in China used to play football well. D. Women in China are good at football. 答案解析:答案為B。本題為細節(jié)推理題。楊瀾提到的蹴鞠運動出現(xiàn)在第三段,它是作為例子來證明該段的主題句 “Many people are fascinated by China’s sport legends in history.” 中國的體育歷史悠久,故答案為B。 2. Mt. Everest refers to _____.
    A. a person who is known to many people in the world B. Himalayas
    C. Mount Qomolangma D. the Olympic Torch 答案解析:答案為C。本題為細節(jié)題。由第四段 “? as it crosses the Himalayas over the world's highest summit - Mount Qomolangma, which is known to
    many of you as Mt. Everest.” 可知,Mt. Everest就是Mount Qomolangma,故答案為C。
    3. Which of the following is not the promise that China will keep to the world?
    A. Whoever takes part in the Beijing Olympic Games will have a great time in Beijing.
    B. The flame will be seen by and inspire more human beings than any previous relay.
    C. The Olynpic Torch will reach the world's highest summit - Mount Qomolangma.
    D. Marco Polo’s stories will await athletes, spectators and the worldwide television audience.
    答案解析:答案為D。本題為細節(jié)題,注意題干的 “not ”。由倒數(shù)第二段 “Ladies and gentlemen, I believe that Beijing will prove to be a land of wonders to athletes, spectators and the worldwide television audience alike.” 可知,北京對于運動員,觀眾和世界上所有電視臺的觀眾將會充滿了奇跡,故可推斷A選項符合文意。由第四段最后一句話 “On its journey, the flame will be seen by and inspire more human beings than any previous relay.” 可知,B選項符合文意。由第四段 “the eternal flame will reach new heights as it crosses the Himalayas over the world's highest summit - Mount Qomolangma, which is known to many of you as Mt. Everest.” 可知,C選項符合文意。
    由第五段 “He answered: What I have told you was not even half of what I saw. Actually, what we have shown you here today is only a fraction of Beijing that awaits you.”可知,馬可波羅的回答是告訴人們,他所寫的故事只是他看到的很少的一部分,實際上,中國還有很多等待世界的人們?nèi)チ私?,故D選項“馬可波羅的故事將會等待運動員,觀眾和世界上所有電視臺的觀眾”錯誤。故答案為D。
    4. Marco Polo ‘s answer meant that ______
    A. what he wrote was half better than what he saw. B. he was interested in half of what he had seen.
    C. he was not able to describe the beauty of the faraway land.
    D. there were so many true stories that he could only tell part of them. 答案解析:答案為D。本題為細節(jié)推理題。結(jié)合上題對D選項的分析可知,馬可波羅的話是在強調(diào)中國的故事太多了,他只描述了很少的一部分,故答案為D。 干擾項最強的C選項 “他不能描述遠方大陸的美”不是馬可波羅所說的側(cè)重點,故錯誤。
    2013高考英語試題分類小結(jié)篇:情態(tài)動詞與虛擬語氣
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:代詞
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:名詞與主謂一致
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:冠詞
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:狀語從句與并列句
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:倒裝 強調(diào)與省略
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:形容詞與副詞
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:交際用語
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:名詞性從句
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:狀語從句
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:介詞
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:非謂語動詞
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:動詞與動詞短語
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:定語從句
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:動詞的時態(tài)和語態(tài)
    

     相關(guān)鏈接:
    
      2013浙江英語試題及答案解析
      2013江蘇英語試題及答案解析
      2013西藏英語試題及答案解析
      
    2013遼寧英語試題及答案解析
      2013新疆英語試題及答案解析
      2013內(nèi)蒙古英語試題及答案解析
      2013青海英語試題及答案解析
    

    
高考語文復(fù)習(xí)資料 高考數(shù)學(xué)復(fù)習(xí)資料 高考英語復(fù)習(xí)資料 高考文綜復(fù)習(xí)資料 高考理綜復(fù)習(xí)資料
高考語文模擬試題 高考數(shù)學(xué)模擬試題 高考英語模擬試題 高考文綜模擬試題 高考理綜模擬試題
高中學(xué)習(xí)方法 高考復(fù)習(xí)方法 高考狀元學(xué)習(xí)方法 高考飲食攻略 高考勵志名言