2014廣西北海高考英語閱讀理解精練

字號:

?
    出國留學(xué)網(wǎng)高考頻道在考試后及時公布各科高考試題答案和高考作文及試卷專家點評,請廣大考生家長關(guān)注。時光飛逝,暑假過去了,新學(xué)期開始了,不管情愿與否,無論準(zhǔn)備與否,我們已走進高三,走近我們的夢!祝愿決戰(zhàn)2014高考的新高三學(xué)員能倍加努力,在2014年高考中也能取得優(yōu)異的成績。
    高考頻考點21. 閱讀理解
    〈1〉
    My brother-in-law opened the bottom drawer of my sister's bureau(衣櫥) and picked out a wonderful skirt. "Jan bought this the first time we went to New York, at least 8 or 9 years ago. She never wore it. She was saving it for a special occasion.” Well, I guess this is the occasion.
    He took the skirt from me and put it on the bed.His hands touched the soft material for a moment, then he shut the drawer and turned to me, "Don't ever save anything for a special occasion. Every day you're alive is a special occasion."
    I'm still thinking about his words, and they've changed my attitude to life. I'm spending more time with my family and friends and less time in committee meetings. Whenever possible, life should be a pattern of experience to enjoy,not suffer.I'm tryingto recognize these moment now and treasure them.
    "Someday" and "one of these days" are being lost from my vocabulary.If it's worth seeing or hearing or doing, I want to see and hear and do it now. I' m not sure whatmy sister would have done if she had known she wouldn't have tomorrow . I think she would have called family members and a few close friends. She might have called a few former friends to apologize and mend her fences for past things. I like to think she would have gone out for a Chinese dinner, her favorite food. If I knew that my hours were limited ,those little things left undone would make meangry. Angry because I put off seeing good friends whom I was going to get in touchwith someday.Angry and sorry because I didn't tell my husband and daughter often enough how much I truly love them.
    I'm trying very hard not to put off, hold back, or save anything that would add laughter to our lives. And every morning when I open my eyes, I tell myself that everyday, every minute, every breath truly, is... a gift from God.
    56.The best title for the passage would be______.【湖北省2010屆第三次綜合測試】
    【歸納概括】
    A.Everyday is A Gift C.Value Friendship Every Day B.My Poor Sister D.Everyday is An Important Occasion
    57.Jan bought the wonderful skirt but didn't wear it because______.【湖北省2010屆第三次綜合測試】【細(xì)節(jié)理解】
    A.she wanted to wear it on special occassions B.she kept it as a special gift for someone else C.she saved it untill she grew older D.she waned to keep it as a sweet memory
    58.Which of the following is not the wirter’s attitude to life? 【湖北省2010屆第三次綜合測試】【細(xì)節(jié)判斷】
    A.spending more time staying with family B.attending social activities as often as possibe C.enjoying life and valuing every day D.trying to get along well with friends
    59.Which of the following can best explain the expression underlined “mend her fences for past things” in Paragraph 5? 【湖北省2010屆第三次綜合測試】【猜測詞義】
    A.try to be friendly again with someone B.break her word C.give up her point of view D.keep her promise
    60.The passage is intended chiefly to ______.【湖北省2010屆第三次綜合測試】
    【歸納概括】
    A.warn people to treasure every day and find the meaning of life
    B.encourage people to be hard on themselves for a bright life C.tell people how to get rid of being angry and sorry in life D.persuade people to care for themselves more than others
    56【答案】A
    【解析】主旨大意題。文章最后一段揭示了文章主題——每一天都是上帝賜給我們的禮物,我們要珍惜每一天。
    57【答案】A
    【解析】細(xì)節(jié)理解題。由第一段中的She never wore it. She was saving it for a special occasion.可知,她是想在一個特殊的場合上穿。
    58【答案】B
    【解析】細(xì)節(jié)判斷題。由第三段、第五段和第六段可知,A、C、D三項均是作者對生活的態(tài)度。B項與第三段中I'm spending more time with my family and friends and less time in committee meetings.的表述不符。
    59【答案】A
    【解析】本句的意思為:她可能還會給幾位昔日朋友打電話主動道歉,摒棄前嫌,重歸于好。A項的解釋最符合句意。
    60【答案】A
    【解析】寫作目的題。本文作者通過講述自己姐姐的故事,告誡我們每一天都是重要的,不要把希望寄托到明天,要不斷地從每一天中找到生活的真諦。
    〈2〉
    Grandpa Nybakken loved life — especially when he could play a trick on somebody. At those times, his large Norwegian frame shook with laughter while he pretended innocent surprise, exclaiming, ―Oh, forevermore!‖ But on a cold Saturday in downtown Chicago, Grandpa felt that God played a trick on him, and grandpa wasn‘t laughing.
    Grandpa worked as a carpenter. On this particular day, he was building some boxes for the clothes his church was sending to an orphanage abroad. On his way home, he reached into his shirt pocket to find his glasses, but they were gone. He remembered putting them there that morning, so he drove back to the church. His search proved fruitless.
    Suddenly, he realized what happened. The glasses had slipped out of his pocket unnoticed and fallen into one of the boxes, which he had nailed shut. His brand new glasses were heading for China!
    The Great Depression was at its height, and Grandpa had six children. He had spent twenty dollars for those glasses that very morning.
    “It‘s not fair,‖ he told God as he drove home in frustration. ―I‘ve been very faithful in giving of my time and money to your work, and now this.‖
    Several months later, the director of the orphanage was on vacation in the United States. He wanted to visit all the churches that supported him, so he came to speak on Sunday night at my grandfather‘s small church in Chicago. Grandpa and his family sat in their usual seats among the small congregation (教堂會眾).
    “But most of all,‖ he said, ―I must thank you for the glasses you sent last year.‖ “Even if I had the money, there was simply no way of replacing those glasses.
    Along with not being able to see well, I experienced headaches every day, so my co-workers and I were much in prayer about this. Then your boxes arrived. When my staff removed the covers, they found a pair of glasses lying on the top.‖ After a long pause, he continued, ―Folks, when I tried on the glasses, it was as though they had been custom-made just for me! I want to thank you for being a part of that!‖ The people listened, happy for the amazing glasses. But the director surely must have confused their church with another, they thought, there were no glasses on their list of items to be sent overseas.
    But sitting quietly in the back, with tears streaming down his face, an ordinary carpenter realized the Master Carpenter had used him in an extraordinary way.
    61. Which of the following is NOT true about Grandpa Nybakken according to the passage? 【湖南師大附中2010屆四次月考】【判斷正誤】
    A. He was an outgoing man and held an active attitude towards life. B. He had a large family to support.
    C. He was a carpenter working in the church.
    D. He was a loyal Christian.
    62. Grandpa spent much of his time and money in church mainly to ________.【湖南師大附中2010屆四次月考】【細(xì)節(jié)推理】
    A. help the priest do some religious work
    B. help those people in need
    C. make some woodwork for the church
    D. seek some help from God
    63. The people in the church but Grandpa felt confused at what the director said because ________.【湖南師大附中2010屆四次月考】【細(xì)節(jié)推理】
    A. Grandpa didn‘t tell the director that he was the owner of the glasses
    B. the director wanted to return the glasses even though he liked it
    C. the director could not get such glasses in their own country D. the glasses were not included in the donation list
    64. Who does “the Master Carpenter” in the last paragraph probably refer to?
    【湖南師大附中2010屆四次月考】【細(xì)節(jié)篩選】
    A. Grandpa‘s master. C. God. B. One of Grandpa‘s friends. D. Grandpa‘s co-worker.
    65. Which can be the best title of the passage? 【湖南師大附中2010屆四次月考】
    【歸納概括】
    A. Grandfather‘s life B. The Helpful Donation
    C. The Perfect Mistake
    61【答案】. C。
    【解析】 A選項根據(jù)第一段可以判斷,B選項根據(jù)“Grandpa had six children”可以判斷,D選項根據(jù)“I’ve been very faithful in giving of my time and money to your work”可以判斷。文章第二段只是表明祖父是個木匠,那天只是在教堂幫幫忙,并沒有說他在那工作。
    62【答案】. B。
    【解析】根據(jù)文章可以知道祖父信仰上帝,而上帝的工作就是福澤人們,所以他會去幫助別人。A在文章中沒有提及,C、D不是祖父的目的,
    63【答案】. D。
    【解析】根據(jù) “there were no glasses on their list of items to be sent oversea” 可以判斷。
    64【答案】. C。
    【解析】答案與文章第一段中的 “Grandpa felt that God played a trick on him” 相照應(yīng),最后一段中的“an ordinary carpenter”指的就是祖父,“the Master Carpenter”指的是God,耶穌也曾是木匠。 D. An Impressive Speech
    65【答案】. C。
    【解析】根據(jù)文章的描述,祖父因為不小心把眼鏡掉進了運送募捐物品的箱子中,然而這副眼鏡卻給了受捐贈者極大的幫助。所以這是一次“美麗的失誤”。
    2013高考英語試題分類小結(jié)篇:情態(tài)動詞與虛擬語氣
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:代詞
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:名詞與主謂一致
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:冠詞
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:狀語從句與并列句
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:倒裝 強調(diào)與省略
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:形容詞與副詞
      
    2013高考英語試題分類小結(jié)篇:交際用語
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:名詞性從句
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:狀語從句
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:介詞
      
    2013高考英語試題分類小結(jié)篇:非謂語動詞
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:動詞與動詞短語
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:定語從句
      2013高考英語試題分類小結(jié)篇:動詞的時態(tài)和語態(tài)
    

     相關(guān)鏈接:
      2013浙江英語試題及答案解析
      2013江蘇英語試題及答案解析
      
    2013西藏英語試題及答案解析
      2013遼寧英語試題及答案解析
      2013新疆英語試題及答案解析
      
    2013內(nèi)蒙古英語試題及答案解析
      2013青海英語試題及答案解析
    

    
廣西高考語文試題 廣西高考數(shù)學(xué)試題 廣西高考英語試題 廣西高考理綜試題 廣西高考文綜試題
廣西高考語文答案 廣西高考數(shù)學(xué)答案 廣西高考英語答案 廣西高考理綜答案 廣西高考文綜答案